Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/xeno_eu_map_02jul03_150.jpg">U subotu, 1. januara, zvanièno na dužnost stupa novo predsjedništvo EU - 2004-12-30


Meðu ciljevima koje su sebi postavili luksemburški zvaniènici je i nastavak procesa približavanja Zapadnog Balkana, dok se medju najveæim izazovima za novog predsjedavajuæeg Unije, premijera Luksemburga, Žan Klod Junker, smatra posjeta amerièkog Predsjednika Busha Evropi, planirana za 22. februar.

Za susret sa predsjednikom Bušom se novi predsjedavajuæi EU moraju temeljito pripremiti, s obzirom da ga vide kao šansu za obnovu trans-atlantskih veza. Luksemburžani ne kriju namjeru da tu priliku i iskoriste, nadajuæi se da æe dobiti i èvrstu podršku evropskih liera, koji bi se, takoðe, trebali susresti sa amerièki predsjednikom.

U želju visokog gosta iz Washingtona da ozbiljnije saraðuje sa Starim kontinentom se u Briselu ne sumnja- u tom smislu se podsjeæa na pismo o "dobrim namjerama", koje je nedavno predsjednik Buš uputio predsjedniku Evropske komisije, Manuelu Barrosu.

U agendi novog evropskog predsjedništva štoji i 17. mart- datum kada bi trebali otpoèeti zakljuèni pregovori sa Hrvatskom o prijemu u Uniju. Meðutim, jasno je naglašeno da je poèetak pregovora uslovljen saradnjom sa Hagom, taènije, predajom odbjeglog generala Ante Gotovine. Ukoliko saradnja izostane, izostaæe i pregovori, upozorili su luksemburški zvaniènici, poruèujuæi da Hag odreðuje i sudbinu integracije državne zajednice Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine u Uniju. Od njih se traži da bez odlaganja predaju preostale haške bjegunce i tako otvore proces približavanja evropskim institucijama.

Izvori bliski Savjetu ministara tvrde da æe se sa posebnom pažnjom pratiti ispunjavanje obeæanja koje je nedavno u Briselu dao predsjednik državne zajednice, Svetozar Maroviæ, o tome da je izmeðu najviših predstavnika Srbije i Crne Gore postignuta saglasnost da se najkasnije do marta naredne godine ostvari puna saradnja sa Hagom, što podrazumjeva predaju svih optuženih koji se nalaze na teritoriji državne zajednice. Ovo obeæanje se prepoznaje kao ispunjavanje kljuènog politièkog preduslova za pozitivnu ocjenu Studije izvodljivosti za SCG, èije objavljivanje se oèekuje poèetkom proljeæa 2005. godine.

XS
SM
MD
LG