Linkovi

Totalni haos u aviosaobraæaju, pokvario Božiæni vikend velikom broju Amerikanaca  - 2004-12-27


Božiæni vikend u SAD obeležio je potpuni haos u avio-saobraæaju. Hiljade Amerikanaca su, umesto sa porodicom i prijateljima, praznik doèekale zatoèene na aerodromima, a noæna mora sa otkazanim letovima i izgubljenim prtljagom još traje.

Sneg koji je napadao u toku noæi samo je doprineo oèaju putnika na mnogim aerodromima.

Komplikacije u radu dve vodeæe aviokompanije spreèile su hiljade putnika da stignu do svoje božiæne destinacije. Tako jedna putnica kaže da je propustila praznik sa svojim verenikom, a druga je zakasnila na svoje krstarenje.

Kvar na kompjuterima Comair-a, ogranka Delte, na Badnje veèe, primorao je tu kompaniju da otkaže svih 1100 letova zakazanih za subotu. U nedelju je realizovan samo deliæ Comair-ovih letova. Neki od putnika smatraju da bi Delta trebalo da zauvek bude zatvorena, dok se predstavnici kompanije izvinjavaju putnicima zbog pretrpljenih neugodnosti.

Najteže je pogodjen Sinsinati gde su putnici veæ danima zatoèeni na aerodromu zbog lošeg vremena. Putnici kažu da imaju hotel na raspolaganju ali da su frustrirani.

Na Badnje veèe, neobièno veliki broj nosaèa prtljaga u Filadelfiji nije došao na posao javivši da su bolesni, što je ubrzo dovelo do pravih brda nagomilanog prtljaga. Mnogi iz osoblja USAIRWAYS-a takodje su javili da su bolesni, i to tri puta veæi broj zaposlenih nego što je uobièajeno kao što je jedan od direktora naglasio u ljutitoj telefonskoj poruci radnicima. On je poruèio svima koji nisu hteli da rade za Božiæ da je zapanjen njihovim objašnjenjem zašto nisu došli na posao.

Sindikati zaposlenih u avio-industriji tvrde da masovno izostajanje zbog bolesti nije bilo organizovano. Sve u svemu, gotovo 400 letova US AIRWAYS-a moralo je da bude otkazano a putnici kažu da im je Božiæ potpuno uništen.

Sekretar za saobraæaj ogorèen je zbog èitave situacije i zahteva temeljnu istragu da se ustanovi da li je zbrka u aviosaobraæaju mogla da bude izbegnuta.

XS
SM
MD
LG