Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://www.voanews.com/english/images/ap_romania_Nastase_voting_2_12dec04_150.jpg">Pobeda opozicije na predsednièkim izborima u Rumuniji: Adrijan Nastase priznao poraz - 2004-12-13


Premijer Adrijan Nastase, bivši komunista, izjavio je na rumunskoj televiziji da je izgubio u tesnoj trci za položaj predsednika, potvrdivši prve zvaniène rezultate o pobedi popularnog gradonaèelnika Bukurešta, Trajana Baseskua, sa nešto više od 51 odsto glasova. Nastase je rekao kako rezultati pokazuju da je Trajan Basesku novi predsednik Rumunije. Ovaj rezultat predstavljao je krupno razoèaranje za 54-godišnjeg premijera, koji se èvrsto nadao pobedi, uveren da æe njegov uspeh u uèlanjivanju Rumunije u NATO i zakljuèivanju razgovora o uèlanjivanju u Evropsku uniju, biti dovoljan da ubedi glasaèe da ga izaberu za šefa države. Istovremeno, on je morao da se brani od optužbi opozicije da je zajedno sa svojom vladajuæom strankom socijaldemokrata, odnosno bivših komunista, dozvolio da Rumunijom i dalje vlada korupcija.

Novoizabrani predsednik Basesku, podržan od strane centristièkih i liberalnih stranaka okupljenih u Savezu za pravdu i istinu, stavio je borbu protiv korupcije i siromaštva u vrh svojih prioriteta. Rešavanje tih pitanja smatra se kljuènim za uèlanjivanje Rumunije u Evropsku uniju 2007. godine. Basesku je na dan izbora rekao da oni Rumuni koji priželjkuju nov smer imaju pred sobom jasan izbor:

”Danas odluèujemo o tome da li æe Rumunijom nastaviti da vladaju korupcija i neznanje ili æu ja dobiti šansu da vratim zemlju Rumunima,“ rekao je Basesku.

Analitièari kažu da je ovaj 53-godišnji bivši pomorski kapetan najveæu podršku dobio u gradskim podruèjima, dok su Nastasea podržavali pretežno glasaèi u siromašnijim, seoskim podruèjima. Veruje se da od 22 miliona gradjana Rumunije, jedna treæina živi na ili ispod granice siromaštva.

Tesan rezultat predsednièkih izbora odražavao je rezultate parlamentarnih izbora, održanih pre dve nedelje. Pošto ni jedna stranka nije osvojila veæinu, novoizabrani predsednik imaæe kljuènu ulogu u usmeravanju politike i sastavu novog kabineta. Pristalice novoizabranog predsednika Baseskua saèinjavaju drugi po velièini blok u novom parlamentu, odmah iza Nastaseovih socijaldemokrata.

Za sada nema izveštaja o nepravilnostima na izborima. Po ugledu na svoje kolege u Ukrajini, pristalice opozicije su nosile delove odeæe narandžaste boje, zahtevajuæi da glasanje bude slobodno i pravedno. Novoizabrani rumunski predsednik preuzeæe dužnost od veterana Jona Ilijeskua, takodje bivšeg komuniste, koji je vodio zemlju kroz veæi deo burnog perioda posle krvave revolucije 1989. godine.

XS
SM
MD
LG