Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/serbian_9dec04_NATO_Ministers_150.jpg">Ministri inostranih poslova zemalja NATO-a izgladili nesuglasice sa Rusijom - 2004-12-09


Ministri inostranih poslova zemalja èlanica NATO-su se na današnjem sastanku u Briselu bavili pitanjem jaèanja podrške misiji obuke iraèkih snaga bezbednosti i mirovnoj misiji u Avganistanu. Kako javlja dopisnik Glasa Amerike, Rodžer Vilkison, tenzije sa Rusijom oko situacije u Ukrajini su nešto popustile pošto su se obe strane složile da podrže slobodne i poštene izbore u toj zemlji.

NATO je osnovao akademiju za obuku iraèkih snaga bezbednosti, ali ima problema da nadje 300 instruktora za tu akademiju. Alijansa bi želea da ova ustanova veæ funkcioniše u punoj meri do održavanja izbora u Iraku krajem januara, ali je do sada angažovano samo 60 instruktora i drugih èlanova osoblja. Neke èlanice, poput Nemaèke i Francuske, ne dozvoljavaju svom vojnom osoblju da ode u Irak, èak ni pod zastavoma NATO-a, što je još jedan znak da neke od podela unutar alijanse oko Iraka i dalje postoje. Odlazeæi amerièki državni sekretar Kolin Pauel je izjavio na ministarskom sastanku da je obezbedjivanje uslova za održavanje slobodnih i poštenih izbora u Iraku u interesu svih èlanica NATO-a. Pauel je dodao da je vreme da se prevazidju nesuglasice oko rata u toj zemlji.

«Recimo, da se tako izrazimo, da smo prošle godine imali loše vreme, kada je trebalo da se donese odluka o odlasku u Irak. Ali, sada svi imaju interes da se Irak stabilizuje, da se održe izbori. Mislim da svi možemo da se saglasimo da to podržimo. NATO uspostavlja akademiju za obuku iraèkih trupa, dok æe Evropska unija dati svoj doprinos finansijski i na druge naèine. Predsednik Buš je jasno stavio do znanja da æe u svom drugom, mandatu pružiti ruku Evropi, a mi želimo da Evropa uèini to isto sa svoje strane.»

Diplomate u sedištu NATO-a kažu da je Kolin Pauel obavestio svoje kolege da æe predsednik Buš posetiti Brisel 22. februara i da æe održati razgovore sa liderima NATO-a i Evropske unije, kojom prilikom æe nagovestiti da je spreman da se založi za popravljanje transatlantskih odnosa. Sekretar Pauel i generalni sekretar NATO-a, Jap de Hop-Shefer, takodje su pozvali saveznike da upute više trupa i opreme za mirovnu misiju alijanse u Avganistanu, kako bi mogla da proširi svoje operacije i na zapadne delove te zemlje. Za sada se, medjutim, jedino Italija složila da uputi dodatne trupe. Generalni sekretar Shefer je upozorio da je u Avganistan u pitanju kredibilitet alijanse. Glavno pitanje prilikom susreta ministara inostarnih poslova zemalja NATO-a i njihovog ruskog kolege, Sergeja Lavrova, odnosilo se na izbornu krizu u Ukrajini. Rusija je optužila Zapad da koristi svoje zalaganje za održavanje slobodnih i poštenih izbora u Ukrajini da bi se mešao u stvari unutar ruske sfere uticaja, što je sekretar Pauel negirao.

«U zemljama kao što je Gruzija i Ukrajina jedini interes Zapada i SAD je da one slobodno izaberu svoje lidere i nema razloga da to posmatramo kao konkurenciju izmedju Zapada i Rusije. Gruzija i Ukrajina i druge zemlje koje pronalaze svoje put ka demokratiji trebalo bi da imaju dobre odnose i sa Rusijom i sa Zapadom.

Ministri inostranih poslova zemalja NATO-a su izgladili nesuglasice sa Rusijom i u zajednièkom saopštenju pozvali na održavanje slobodnog i poštenog ponovljenog drugog kruga predsednièkih izbora u Ukrajini 26. decembra.

XS
SM
MD
LG