Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/godzilla.jpg">Holivud najzad odao priznanje japanskom filmskom èudovištu Godzili - 2004-12-01


Najbolje prodavana japanska filmska zvezda - morsko èudovište zvano Godzila - dobilo je ove nedelje posebno priznanje u Holivudu - zvezdicu na trotoaru bulevara Holivud, zvanom ”Ploènik slavnih.“ Dopisnik Glasa Amerike iz Los Andjelesa, Majk O’Saliven, piše da se ceremonija poklopila sa poèetkom prikazivanja najnovijeg, i kako se reklamira ”poslednjeg“ filma o Godzili pod naslovom ”Poslednji ratovi.“

Èitavih 28 filmova monstrum Godzila je žario i palio po Tokiju, boreæi se protiv mnogih drugih èudovišta iz mašte. U prvom filmu, snimljenom 1954. u tokijskom studiju Toho, Godzila ili taènije Godjira - što je kombinacija japanskih reèi za gorilu i kita - nastaje kao rezultat atomskih proba u Pacifiku. Ta tema imala je poseban znaèaj za Japance, koji su samo devet godina ranije doživeli napade atomskim bombama na Nagasaki i Hirošimu. Godzila se proèuo u svetu 1956., kada su scene sa amerièkim glumcem Rejmondom Barom montirane sa japanskim snimcima da bi se napravio film ”Godzila, kralj èudovišta.“ Niko nije više bio iznenadjen uspehom od japanskih stvaralaca, koji su posle toga svakih par godina snimali nov nastavak. Poèasni gradonaèelnik Holivuda, estradna zvezda Džoni Grent, vodio je ceremoniju odavanja priznanja japanskoj filmskoj zvezdi na bulevaru Holivud.

”Dame i gospodo, vreme je da na ploèniku slavnih otkrijemo zvezdu posveæenu Godzili.“

Medju zvanicama iz tokijskog studija Toho, bio je i Godzila, doduše u ljudskoj velièini, ali sa pravom parom koja mu je šištala iz nozdrva. Reditelj iz studija Toho, Šogo Tomijama, objavio je tužnu vest za Godziline obožavatelje:

”Ovogodišnji film ”Završni ratovi“ biæe poslednji film sa Godzilom. Ali sve dok to èudovište bude fasciniralo ljude, verujem da æe ga nove generacije filmskih stvaralaca obnavljati.“

Popularnost Godzile u Japanu je ogromna, a u Americi nije mnogo manja. Za Tima Vilu, iz Los Andjelesa, Godzila je istorijska zvezda:

”On je rame uz rame sa don Korleoneom, Šrekom i gradjaninom Kejnom. On je filmska ikona.“

Mark Hejtus kaže da se lako identifikuje sa monstrumom jer se, kao i Godzila, oseæa nelagodno u modernom svetu optereæenom tehnologijom:

”Moram da kažem da na neki naèin saoseæam sa njim. On se bukvalno ne snalazi u ovom svetu, a ja se oseæam isto.“

Za neke analitièare Godzila je simbol nevinosti koju je tehnologija uništila, a za druge izraz modernog japanskog duha. Iako je najavljeno da æe najnoviji film o Godzili biti i poslednji, mnogi obožavaoci se nadaju da æe to èudovište kad-tad ponovo izroniti iz dubina Pacifika.

XS
SM
MD
LG