Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/Cikago.jpg ">Prvi trijumf Èikaga, rekord karijere Lebrona Džejmsa  - 2004-11-25


Veèe pred veliki amerièki praznik Dan zahvalnosti odigrano je devet NBA utakmica, a u centru paženje bio je Lebron Džejms, koji je zvaniènim šampionima Detroit Pistonsima ubacio rekord karijere – 43 poena. Trenutno vodeæi tim lige Sijetl ostvario je 11. pobedu u sezoni, a Èikago Bulsi – posle devet uzastopnih poraza, konaèno su došli do prvog trijumfa.

Dva dana posle Nju Orleans Hornetsa, Èikago je u istoj dvorani došao do prve ovosezonske pobede – 101:99 protiv Jute u Solt Lejk Sitiju. Ruki Ben Gordon bio je nazaslužniji za trijumf sa 22 poena, od èega su èetiri izuzetno važna stigla sa linije slobodnih bacanja u poslednjem minutu. Edi Kari, koji je umesto u startnoj petorci, ovaj meè poèeo sa klupe ubacio je 21 poena za 26 minuta, kod je Kirk Hajnrik završio sa 17 koševa i 8 asistencija. Kod poraženih – Kirilenko 20 poena, Buzer 18 i 13 skokova.

Vladimir Radmanoviæ pružio je možda i najslabiju partiju ove sezone, ubacio 4 poena, uz po jedan skok i asistenciju i 2 blokade za 20 minuta igre, ali je Sijetl nastavio sa pobedama. Uprkos tome što su igrali treæi meè u èetiri dana, Soniksi su trijumfovali u Memfisu – 93:84 i tako sa skorom 5-1 završili turneju po Istoku. Najefikasniji je bio Rašar Luis sa 27 poena i 11 skokova, Rej Alen je ubacio 20, uz po 5 skokova i asistencija, a vrlo solidan je bio i Luk Ridnor sa 14 pogodaka.

Korak za Soniksima održavaju Finiks Sansi, koji su u svojoj dvorani pobedili Milvoki – 111:104 i tako doðli do šestog trijumfa zaredom. Stiv Neš (22 poena i 12 asistencija) i Šon Merion (23 poena i 12 skokova) ostvarili su "dabl-dablove", a dvocifreni su bili i Kventin Rièarsdson (20), Amari Stodemajer (16), Džo Džonson (13) i Leandro Barbosa (12). S druge strane, Baksima je ovo bio šesti poraz zaredom, a u sva tri, u poslednje èetiri veèeri, protiv Kingsa, Lejkersa i sada Sansa, držali su se do samog kraja.

Pred poèetak derbija u "Gand Areni" u Klivlendu, na tribinama se pojavio navijaè Kavsa sa frizurom kao Ben Valas i bokserskim rukavicama, što je bio znak za ljude iz obezebeðenja da ga isprate iz dvorane. Kasnije se meðutim vratio bez rukavica i seo, verovali ili ne iza klupe Detroita, blizu Igora Kokoškova. A na parketu, sve je bilo u znaku fenomenalnog Lebrona Džejmsa, koji je ubacio 43 poena – najviše ove sezone u NBA ligi, uz 6 skokova i 5 asistencija. Najbolji ruki prošle sezone postigao je 21 koš u prvom poluvremenu, 12 od ukupno 17 Klivlenda u treæoj èetvrtini, s tim da je asistirao saigraèima za preostalih pet poena, da bi u poslednjem "kvoteru", kada su Pistonsi prišli na minus 10, ubacio dve trojke zaredom. Trener Pol Sajlas izveo ga je iz igre dva minuta pre kraja, pri rezultatu 87:71, kada je odnos njegovih poena i poena svih ostalih igraèa Klivlenda bio 43:44. Naravno, navijaèi u "Gand Areni" nagradili su ga ovacijama. Saša Pavloviæ nije bio u sastavu Kavsa, jer je pred poèetak utakmice stavljen na listu povreðenih, zvanièno - zbog problema sa desnim kolenom.

Zbog povrede nije igrao ni Peða Drobnjak, èija Atlanta je kod kuæe poražena od Majamija – 99:93. Drobnjak je veèe ranije u Njujorku povredio skoèni zglob u treæoj èetvrtini, a sinoæ je sedeo na klupi u odelu. U ostalim meèevima, San Antonio je pobedio Dalas – 94:80, Toronto – Njujork 114:91, a Filadelfija – Boston 110:97. Portland je trijumfovao u Orlandu – 89:83, a po 27 poena postigli su Zek Rendolf za pobednike i Hido Turkoglu za poražene.

XS
SM
MD
LG