Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/europe_european_space_agency_SMART-1_27sept03_eng_150.jpg">Uskoro će biti snimljena nova, detaljnija mapa meseca - 2004-11-11


Jedna neobična svemirska letelica, lansirana od strane Evropske svemirske agencije, uskoro će ući u orbitu oko meseca kako bi pokušala da otkrije poreklo zemljinog pratioca. Sondi nazvanoj Smart 1 bilo je potrebno čitavih godinu dana da stigne do meseca, zbog toga što se kreće uz pomoć motora snage ne veće od ljudskog daha. Smart je poslat na ovaj put izmedju ostalog i zbog toga da bi se ispitala upotrebljivost takozvanih ”jonskih“ raketnih motora. Iz mlaznice takvog motora umesto vrelih gasova izlazi mlaz naelektrisanih čestica gasa ksenona, sa potiskom jednakim težini lista papira. Ali, za razliku od motora na hemijsko gorivo koje se brzo istroši, jonski motori mogu da rade godinama.

U bezvazdušnom interplanetarnom prostoru takvi motori vrlo sporo ubrzavaju letelicu, ali je na kraju ipak dovedu do odredišta. Tako je i Smart, lansiran septembra prošle godine, najzad stigao do meseca. Kada bude ušla u orbitu, sonda će pokušati da prikupi podatke na osnovu kojih bi možda mogla da bude rešena misterija mesečevog nastanka. Većina naučnika veruje da se mesec otkinuo od zemlje kada se, pre četiri milijarde godina, zemlja sudarila sa nekim drugim nebeskim telom. Leteći preko mesečevih polova Smart će uz pomoć osetljivih instrumenata snimati sunčevu svetlost odbijenu od površine planete, a zatim analizirati njen sastav. Letelica bi trebalo da udje u orbitu oko meseca 15. novembra.

XS
SM
MD
LG