Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_viet_yasser_arafat_traveling_to_Paris_102904_150.jpg">Palestinski lider Jaser Arafat preminuo u 75. godini života - 2004-11-11


Arafat, koji je rodjen 24. avgusta 1929. godine, posvetio je život stvaranju nezavisne palestinske države. Bio je to san koji za života neće u potpunosti ostvariti. Lori Kasman, dopisnik Glasa Amerike, donosi nam priču o lideru koji je bio poznat i kao terorista i kao romantični revolucionar.

Izrael ga je prozvao teroristom, a zatim pregovarao sa njim o miru. Arapsi lideri ponekad su ga tretirali kao državnika, a ponekad kao izdajnika. Palestinci su u njemu videli očinsku figuru i lidera u njihovoj potrazi za samostalnom državom. Jaser Arafat načinio je džinovski korak ka ostvarenju tog sna kada je 1993. godine potpisao sporazum o palestinskoj samoupravi u pojasu Gaze i na Zapadnoj Obali, a zatim se trijumfalno vratio kući, u Gazu. Sledeće godine dodeljena mu je Nobelova nagrada za mir, zajedno sa izraelskim premijerom Jicakom Rabinom i ministrom inostranih poslova Šimonom Peresom. Palestinski lider primio je nagradu u Oslu i tom prilikom rekao:

«Mir će nam omogućiti da pokažemo svoj identitet, svoje pravo lice svetu». Dve godine kasnije Arafat je postao prvi izabrani predsednik Palestinske Samouprave. Bio je to trenutak najbliži ostvarenju njegovog sna – da bude predsednik nezavisne palestinske države. Pa opet, ostao je uveren da će palestinska država postojati, sa njim ili bez njega.

«Želimo da naš hrabri narod postizanjem mira okonča ovu dugu patnju kako bi izgradio nezavisnu naciju punu demokratije i brige za potomstvo, zemlju gde će se čuti smeh srećne, zdrave dece»

Jaser Arafat je doživeo prvo borbeno iskustvo protiv Izreala kada je donosio oružje svom ocu i starijem bratu u ratu 1948. godine. 50-ih godina, dok je još bio student u Kairu, javno je zatražio formiranje Palestinskog oslobodilačkog pokreta. Kasnije, dok je živeo u Kuvajtu, formirao je pokret Fatah, koji postaje osnova Palestinske oslobodilačke organizacije. Izabran je za lidera PLO-a 1968. godine i to je ostao sve do smrti. Jaser Arafat u mladosti je stekao reputaciju surovog teroriste. Do 1988, medjutim, postepeno prelazi u diplomatske vode. Te godine, pred Ujedinjenim Nacijama saopštava da će PLO priznati Izrael kao suverenu državu. Promena u Arafatovom pristupu politici bila je najočiglednija kada je podržao tajne mirovne pregovore koji su doveli do mirovnog sporazuma u Oslu. 1993. godine potpisao je privremeni sporazum sa izrealskim premijerom Jicakom Rabinom u Beloj Kući, u vreme snažnog optimizma da će se tako okončati decenije sukoba na Bliskom Istoku. Nažalost, sedam godine kasnije, palestinsku i izraelsku nadu u mir zamenio je neprekidni ciklus nasilja. Napori da se mirovni proces oživi nisu uspeli.

2000. godine, tadašnji predsednik SAD Bil Klinton doveo je Arafata i Izraelskog premijera Ehuda Baraka za pregovarački sto u Kemp Dejvidu, u poslednjem pokušaju da se sklopi mirovni sporazum koji bi Palestincima dao državnost i kontrolu nad svetim islamski mestima u Jerusalimu. Medjutim, palestinski lider odbacio je neke od detalja predloga. Arafat nije načinio taj poslednji korak, i Barak se povukao.

U toku tog perioda, Izrael je okrivio Arafata da ne želi da suzbija nasilje, i čak mu je zabranio da napušta svoj štab na Zapadnoj Obali. Medjutim, to poniženje je samo dovelo do jačanja Arafatove popularnosti medju Palestincima uprkos žalbama na njegov autokratski način uprave. Palestinci su Arafata uvek videli kao oca njihove borbe za državnost.

«Budite uvereni da ćemo nastaviti da budemo privrženi mirovnom procesu i nastavićemo da saradjujemo sa svima koji su za mir».

Sa svojom karakterističnom crno-belom maramom i neurednom bradom, Jaser Arafat proputovao je ceo svet promovišući borbu svog naroda. Preživeo je atentate i jednu avionsku nesreću, i uspeo da stane na noge posle teških političkih i vojnih poraza. Iznenadio je mnoge svojom odlukom da se u 62-oj godini oženi svojom mladom sekretaricom, hrišćankom Suhom. 1995. godine oni su dobili ćerku. Arafat je ranije govorio da se nikada neće oženiti, jer je «oženjen palestinskom državom.»

XS
SM
MD
LG