Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/english/images/ap_Karl_Rove_eng_150_15jul04.jpg">Visoki savetnik predsednika Buša kaže da je Republikanska stranka na raskrsnici - 2004-11-07


Karl Rouv, osoba za koju predsednik Buš kaže da je arhitekta njegovog reizobora, ustvrdio je da se Republikanska stranka - koja je sada poveæala svoju veæinu u oba doma Kongresa - nalazi na raskrsnici. Iz Bele kuæe izveštava novinarka Glasa Amerike Pola Vulfson.

Visoki predsednièki savetnik Karl Rouv tvrdi da su Republikanci u poziciji da dominiraju amerièkom politikom za još dugi niz godina. Republikanska stranka, ukoliko se bude držala svojih naèela, mogla bi da zadrži veæinu za dogledno vreme, kaže Rouv:

“Sve zavisi od tako kako æe republikanci ispunjavati svoje dužnosti. Zavisiæe od toga da li æe predsednik sprovoditi program koji je izneo u predizbornoj kampanji. Takoðe æe se videti da li æe republikanci u Predstavnièkom domu i Senatu da saraðuju sa predsednikom i demokratama u sprovoðenju važnih promena u privredi i uopšte našoj zemlji”.

U intervjuu TV mreži "Foks", Rouv je naveo da æe predsednik Buš tražiti da se sprovede reforma poreskog sistema i usvoji ustavni amandman kojim se zabranjuje sklapanje braka izmeðu osoba istog pola, kao i krupne promene u federalnom zdrastvenom i penzijskom sistemu. Na pitanje da li bi teškoæe u Iraku mogle da poremete predsednikov dnevni red, Rouv je rekao:

“Imamo veliko poverenje u iraèko voðstvo, u koaliciju i sposobnost amerièkih snaga da doprinesu bezbednosti Iraka, kao i da predvode i pobede u ratu protiv terorizma”.

Tokom upravo završene izborne kampanje, predsednik Buš je isticao da je Irak glavni front u borbi protiv terorizma. Njegov demokratski rival, senator Džon Keri, nazivao je konflikt u ratu skretanjem pažnje sa borbe protiv terorizma. U programu “Susret sa štampom” televizijske mreže NBC, novoizabrani demokratski senator iz države Ilinoj, Barak Obama je ukazao da je predsednik Buš ubedio Amerikance u èvrstu vezu izmeðu Iraka i borbe protiv terorizma:

“Mi nismo uspeli da objasnimo da smo usredsreðeni na borbu protiv terorizma kao i svi drugi, ali da je rat u Iraku pogrešna strategija, bar što se tièe njenog sprovoðenja”, rekao je Obama.

Uprkos nesuglasicama, Obama veruje da demokrate i republikanci mogu da saraðuju za dobrobit zemlje. Po njegovim reèima, od kljuène važnosti je da nesaglasnosti ne prerastu u konfrontaciju, odnosno da retorika ne bude žestoka i da ulože napore za nalaženje zajednièkog jezika:

“Smatram da demokrate ne postižu uspeh kada se konfrontiraju sa aktuelnim predsednikom. Ali moramo biti pošteni kada se sa njim ne slažemo, i on mora da izloži sve argumente kada je reè o pitanjima u pogledu kojih smo skeptièni”.

Barak Obama takoðe smatra da je Džon Keri izgubio izbore jer se tamièio sa popularnim predsednikom u vreme rata. On je takoðe pohvalio Karla Rouva, istièuæi da je republikanski predsednik imao jedan od najboljih politièkih timova svih vremena u Americi.

XS
SM
MD
LG