Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/english/images/ap_arafat_palestinian_210_eng_28oct04.jpg">Izrael i palestina pripremaju se za eru bez Jasera Arafata - 2004-10-31


Izrael i Palestinski zvaniènici održali su odvojene sastanke dok vrše pripreme za eru bez palestinskog predsednika Jasera Arafata. Iz Jerusalima izveštava dopisnik Glasa Amerike, Leri Džejms.

Na redovnom nedeljnom sastanku izraelskog kabineta na dnevnom redu ovog puta nisu bila rutinska pitanja. Razmatrale su se mere vezane za Jasera Arafata i priprema za njegovu sahranu, s obzirom da palestinski lider boluje od teške bolesti zbog koje se nalazi na ispitivanju u jednoj bolnici u Parizu. Prema najnovijim izveštajima, premijer Arijel Šaron je saopštio da neæe nikada dozvoliti da Arafat bude sahranjen u Jerusalimu. Poznato je da palestinski lider želi da bude sahranjen na takozvanom Groblju Velikana kod svetilišta Haram - Šarifa, takoðe svetog za Jevreje pod nazivom Brdo svetilišta.

Izraelski bezbednosni zvaniènici zabrinuti su da bi Arafatova pogrebna povorka u Jerusalimu mogla da privuèe ogroman broj ljudi i stvori situaciju koja bi mogla da izmakne kontroli. Izrael takoðe vrši pripeme za period posle Arafata period i eventualne oružane sukobe izmeðu razlièitih palestinskih frakcija. Izraelski funkcioneri veruju da je Arafat toliko bolestan da se nikada više neæe vratiti na vlast. Palestinski zvaniènici, pak, istièu da iako Arafatova bolest zabrinjava, prva zdrastvena ispitivanja ukazuju da on ne boluje od leukemije i da nije u kritiènom stanju. Po reèima palestinskog ministra inostranih poslova, Nabila Šaata, Arafat se oseæa mnogo bolje, odmoran je i vedrog raspoloženja.

Od palestinskih zvaniènika niko ne govori javno o drugoj moguænosti osim Arafatovom oporavku, niti javno saopštavaju da vrše pripreme za period posle njega. Palestinski lideri su u protekla dva dana održali zvaniène sastanke kako bi uverili Palestince da institucije funkcionišu normalno. Bivši palestinski premijer Mahmud Abas juèe je predsedavao sastankom Palestinske oslobodilaèke organizacije, dok je danas aktuelni premijer Ahmed Kureia predsedavao sastankom palestinskog Saveta za nacionalnu bezbednost. Ni u jednom ni u drugom sluèaju nije održana konferencija za štampu, a kao nagoveštaj Arafatovog povratka, njegova stolica ostala je prazna.

XS
SM
MD
LG