Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/serbian_29oct04_paraplegics.jpg">Britanski iztrazivaèi pronašli aparat koji paraplegièarima omoguæava da voze bicikl - 2004-10-29


Ova sprava koristi elektriène signale koji pomažu invalidima sa ošteæenom kièmenom moždinom da ponovo voze svoje bicikle. Veliki broj invalida ce imati koristi od novèanih prihoda kojima æe kupiti aparate i zapoèeti osnivanje prvog centra koji koristi elektonske stimulanse u sportskim aktivnostima.

Sol Solomu je paralizovan, ali uz pomoæ medicinske tehnologije on može da pomera svoje noge i vozi bicikl. Elektronski signali, koji su uz pomoæ kompjuterske kontrole poslati kroz njegovu kožu omoguæavaju njegovim nožnim mišiæima da se skupljaju i šire i na taj naèin okreæu pedale. Solu je jedino neophodan menjaè za kontrolu brzine pri ovom velikom poduhvatu. Kako sam kaze:

“Ja sam ponovo u moguænosti da pomeram svoje noge i radim ono sto sam nekad radio. Oseæam se izuzetno dobro dok vozim bicikl.”

Za sada samo 12 paraplegièara koristi tricikle opremljene elektronskim stimulatorima. Cena opreme je 1000 funti (ili 1,780 amerièkih dolara), ali uz pomoæ dobrotvornih priloga èak 10 000 paralizovanih osoba u Britaniji može imati koristi od tehnologije koja je razvijena na Londonskom univerzitetu.

“Ova sprava omoguæava paraplegièarima da vežbaju mišiæe koji su paralizovani. Drugim reèima, ovo nije slièno Para-Olimpijskim igrama, u kojima invalidi koriste svoja tela u celini. U ovom sluèaju invalidi vežbaju svoje paralizovane mišiæe kako bi ih održali aktivnima”.

Invalidi vežbanjem jaèaju svoje kosti i mišiæe i umanjuju bolne pritiske koji proizilaze iz nedostatka kretanja. Vremenom, današnja medicinska tehnologija æe biti prevazidjena. Nova istraživanja pokazuju da kièmena moždina pacova moze biti izleèena uz pomoæ vraæanja snage prirodnim mišiænim funkcijama. Klinièke probe na ljudskim organizmima zapoèinju u naredne tri godine.

XS
SM
MD
LG