Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/ap/20040930/capt.bag14609301406.iraq_bag146.jpg">Pobunjenici u Iraku izveli niz bombaških napada širom zemlje - 2004-09-30


U tri, kako izgleda, koordinisane eksplozije u Bagdadu ubijena je 41 osoba, a ranjeno je 140. Bolnièki funkcioneri navode da je medju ubijenima 34-oro dece i da su deca najbrojnija medju ranjenima.

Druga i treæa eksplozija su bile tempirane tako da cilj budu amerièki vojnici koji bi se okupili oko mesta prve eksplozije. Medjutim, veæina žrtava bili su iraèki civili, a medju njima su najbrojnija deca. Amerièki vojni helikopteri su kružili oko mesta bombaških napada pripremajuæi se da prebace ranjene amerièke vojnike. Ovo je bila samo prva u nizu eksplozija širom Iraka. U okolini zatvora Abu Graib, u okolini Bagdada, bombaš samoubica je aktivirao eksploziv u automobilu na kontrolnom punktu u blizini kancelarije lokalnog gradonaèelnika. U ekspoloziji su ubijeni jedan amerièki vojnik i dvojica iraèkih policajaca. U bombaškom napadu u Tal Afaru na severu Iraka, u kojem su ubijene èetiri osobe, a 16 je ranjeno, mete su takodje bili iraèki policajci. Odgovor amerièke vojske na uèestale napade pobunjenika su izmedju ostalog napadi iz vazduha na grad Faludžu, u kojem se navodno kriju pristalice grupe Abu Musaba al Zarkavija, povezanog sa al Kaidom. Amerièka vojska je saopštila da je ciljala na objekte u kojima se navodno kriju ekstremisti al Zarkavija, ali se lokalni stanovnici žale da u napadima stradaju civili.

Arapska satelitska tv mreža al Džazira, emitovala je snimak na kojem se vidi britanski talaca Kenet Bigli u kavezu, kako moli premijera Tonija Blera da mu spase život. Nije poznatno kada je a snimak napravljen. Al Džazira je emitovala i snimke novih deset talaca - šestoro Iraèana, dva Libanca i dve Indonežanke. Otmièari za sada nisu izneli svoje zahteve u vezi sa taocima.

XS
SM
MD
LG