Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/afp/20040919/capt.sge.kua92.190904143900.photo03.default-384x196.jpg">Iran odbacio rezoluciju Medjunarodne agencije za atomsku energiju - 2004-09-19


Iranski glavni pregovaraè Hasan Rouhani odbacio je kao nelegalan zahtev Medjunarodne agencije za atomsku energiju da Iran zaustavi svoj program obogaæivanja uranijuma. Upravni odbor Agencije usvojio je u subotu rezoluciju u kojoj poziva Iran da zamrzne svoje aktivnostiobogaæivanja uranijuma i saopštio da æe razmotriti odgovarajuæu akciju na svom sledeæem sastanku u novembru ukoliko Teheran odbije da se povinuje zahtevu. Sjedinjene Države zalagale su se èitave sedmice za rezoluciju u kojoj bi se ukljuèio takozvani okidaè za upuæivanje sluèaja Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija ukoliko Iran nastavi sa nuklearnom tehnologijom koja bi mogla da bude korišæena za proizvodnju nuklearnog oružja. Klauzulu okidaèa nisu prihvatile pojedine zemlje koje nisu èlanice pokreta kao što su Pakistan, Južna Koreja i Brazil, koje i same poseduju programe za obogaæivanje uranijuma. Rouhani je upozorio Agenciju da bi, ukoliko sluèaj bude prosledjen Savetu bezbednosti, Iran mogao da sledi Severnu Koreju i povuèe se iz sporazuma o zabrani širenja nuklearnog oružja, dodajuæi da je to rat, koji Iran može da izgubi, ali i da dobije. Šaram Èubin , direktor za istraživanje Centra za bezbednosnu politiku u Ženevi je poreklom Iranac i kaže da su Ujedinjene nacije važne za Teheran.

«Iran sebe ne smatra kao problematiènu zemlju. Ne gleda sebe kao Irak, nije kao Severna Koreja , nije Libija jer nikada nije bila pod sankcijama Ujedinjenih Nacija. Domaæa javnost prièu o Iranu kao problematiènoj državi i sedištu zla, vidi u stvari kao politièki potez Amerika kojoj se ne svidja nezavisna Islamska republika».

Medjutim, Èubin takodje smatra da bi tvrdokorna struja u režimu iskoristila pretnje sankcijama za okupljanje svih Iranaca.

«Njima odgovara da Iran bude pod napadom. Mitologija zlatnih godina revolucije bila je da je Iran nepobediv, da se borio sam i žrtvovao se. Iran pod medjunarodnom opsadom, dok se zna da su u pravu, da je Iran prema sporazumu u pravu, ali to je cena koja se plaæa za nezavisnost».

Iranska vlada tvrdi da je sporni nuklearni program iskljuèivo namenjen proizvodnji struje da bi se namirile potrebe rastuæeg iranskog stanovništva.

XS
SM
MD
LG