Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/rids/20040906/i/r1511923652.jpg">Grupa entuzijasta sa Floride radi na projektima zaustavljanja uragana - 2004-09-17


Poèetak sezone uragana, žitelje juga Amerike gotovo svake godine podsjeti na star poslovicu koja kaže – u vrijeme uragana, svi se bave vremenskom prognozom, ali niko ništa ne preduzima tim povodom. Nije, meðutim, baš sasvim tako – jer grupa entuzijasta sa Floride – radi na projektima zaustavljanja uragana. Neæete vjerovati èega su se sve dosjetili:

Dok se uragan “Ivan” približavao Floridi, neki od žitelja te najjužnije amerièke države nisu ni pomišljali na evakuaciju. Naprotiv, pokušavali su da sprijeèe nalet uragana – èak i na pomalo nevjerovatan naèin – razbijanjem.

Imamo vrlo savremene radare koji mogu da nam kažu šta konkrento radi svaka èestica unutar tog uragana.

Predstavnici kompanije Dajnamet sa Floride kažu da bi se izbacivanjem veæe kolièine praha sa visokom apsorpcionom moæi u atmosferu – uragan mogao razbiti ili u najmanju ruku oslabiti.

Mislimo da apsorpcijom vlage i hlaðenjem – možemo uraganu oduzeti destruktivnu snagu.

Postoji i mnogo drugih pokušaja razbijanja uragana. Poput oduvavanja uragana snažnim fenovima, dovlaèenjem ledenog brijega koji bi rashladio vodu kod obala Floride, sipanjem jestivog ulja u Okean da bi se sprijeèilo isparavanje ili èak razbijanjem oluje projektilima sa nuklearnim punjenjem.

Meteorolozi kažu da su uragani dovoljno štetni i bez radioaktivnosti, pa nijedan od pomenutih modela nije isproban upravo zbog velikih rizika za prirodnu sredinu.

Još niko nije došao sa idejom koju bi se mogla testirati bez posljedica. Tako da je trenutno najpametnije povuæi se bez borbe.

XS
SM
MD
LG