Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/afp/20040912/capt.sge.ivj08.120904161805.photo00.default-384x205.jpg ">Jaka eksplozija u Severnoj Koreji u blizini granice sa Kinom - 2004-09-12


Južnokorejski mediji su danas izvestili o eksploziji, istièuæi da se posle nje, prošlog èetvrtka, nad tim poduèjem u blizini raketne baze uzdigao peèurkasti oblak preènika tri i po kilometra. Južnokorejski ministar za ujedinjenje Èung Dong-jang je umanjio znaèaj tih izveštaja.

Èung je rekao da uzrok eksplozije još nije utvrðen, ali da lièno sumnja da je u pitanju severnokorejska nuklearna proba. U medjuvremenu, japanski ministar inostranih poslova sastao se kineskim zvaniènicima u Pekingu i pozvao ih da uèine više da bi vratili Severnu Koreju na šestostranaèke razgovore o prekidu njenog nuklearnog programa. Portparol Hacušita Takašima izjavio je da je izveštaj o eksploziji stigao u sred razgovora sa Kinezima.

«To je pomenuto, ali Kinezi nisu imali nikakvu informaciju, a nismo ni mi raspolagali informacijama», rekao je Takašima.

Vesti o eksploziji stigle u usred brojnih spekulacija da se Severna Koreja možda priprema za svoju prvu nuklearnu probu.

XS
SM
MD
LG