Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/ap/20040912/capt.bag11709120911.iraq_bag117.jpg">U sukobima amerièkih snaga i pobunjenika u Iraku, poginule su najmanje 23 osobe - 2004-09-12


Zaštiæena Zelena zona u centru Bagdada uzdrmana je jutros sa više eksplozija, posle èega je središte grada bio obavijen gustim oblacima dima. Zelene zona je èesta meta napada, dok se današnji incident ubraja meðu najteže za poslednjih nekoliko nedelja. Danas su takðe voðene žestoke borbe na glavnom bagdadskom bulevaru, Haifa. U meðuvremenu, zabeležena je pogibija èetiri amerièka vojnika èiji se tenk “bredli” zapalio. Oèevici, takoðe, navode da je u napadu amerièkih borbenih aviona u tom delu Bagdada, poginulo veæi broj Iraèana. Sukobi izmeðu amerièkih snaga i pobunjenika izbili su i u Ramadi, uporištu militanata zapadno od Bagdada.

Iraèki državni ministar Kasim Davud najavio je juèe poèetak nove ofanzive protiv lojalista režima svrgnutog Sadama Huseina, militanata i teroristièkih organizacija.

“Teroristi pokušavaju da napadaju razlièite oblasti u Iraku kako bi dokazali da je zemlja još uvek nestabilna. Mi æemo uhvatiti u koštac sa takvim aktivnostima”.

U poslednjih nekoliko nedelja, amerièke snage prodiru sve dublje dalje u pobunjenièka uporišta, ukljuèujuæi bagdadsku siromašnu èetvrt Sadr Siti i Faludžu, èija opsada pre nekoliko meseci nije urodila plodom. Faludžu su amerièki avioni bombardovali u toku èetiri dana prošle nedelje. Na severu zemlje, pripadnici koalicionih snaga su napadali cileve u mestu Tal Afar, za koji amerièki vojni izvori tvrde da je glavni prelaz preko kojeg strani teroriste ulaze u Irak. Danas je takoðe izvršen napad automobilom-bombom na bagdadski zatvor Abu Graib, kojom prilikom je ranjeno najmanje troje ljudi. Juèe je, da podsetimo, pripadnik amerièke vojne obaveštajne službe Armin Kruz osuðen na osamomeseènu zatvorsku kaznu zbog zlostavljanja zatvorenika u Abu Graibu.

XS
SM
MD
LG