Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/nm/20040905/mdf687074.jpg">Najbliži saradnik Sadama Huseina Ezat Ibrahim al-Duri uhapšen u predgraðu Tikrita - 2004-09-05


Najbliži saradnik bivšeg iraèkog predsednika Sadama Huseina, Ezat Ibrahim al-Duri, danas je uhapšen u predgraðu Tikrita, rodnog grada i jednom od uporišta bivšeg predsednika Sadama Huseina. Ezat Ibrahim al Duri je bio, posle Sadama, najviši zvaniènik bivšeg režima koji se nalazio u bekstvu.

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova navode da je u sukobima u operaciji hvatanja al Durija poginulo najmanje 70 ljudi, a zarobljeno još 80 njegovih pristalica. Ti podaci nisu potvrðeni iz amerièkih izvora. Po reèima iraèkih zvaniènika, sukobi su izbili u jednoj klinici u Tikritu gde se al Duri, kako se veruje, leèi od leukemije. Identitet uhapšenog al Durija treba da bude potvrðen i analizom krvi. U Bagdadu se èula pucnjava u znak radosti na vest da je al Duri uhapšen. 62-godišnji bivši zvaniènik je dugogodišnji bliski prijatelj Sadama Huseina, a služio je kao njegov zamenik i komandant Saveta revolucionarne komande. Njih dvojica su planirala udar kojim je Sadam dospeo na vlast 1968. godine. Al Durijeva kæi bila je na kratko udata za Sadamovog sina Udaja.

Al Duri je tokom amerièke invazije komandovao iraèkim snagama na severu zemlje. On je bio šesti na amerièkoj listi najtraženijih pristalica režima Sadama Huseina i bio je “obeležen” kao kralj pik u špilu karata kojima je hijerarhijski obeleženo 55 najviših funkcionera bivšeg iraèkog režima. Prvih šest osoba na toj listi, ukljuèujuæi Sadama Huseina i dvojica njegovih sinova - veæ je uhapšeno ili ubijeno.

XS
SM
MD
LG