Linkovi

Izrael odmerava opcije za odmazdu nakon dvostrukog samoubilaèkog bombaškog napada - 2004-09-01


Nakon juèerašnjeg napada, izraelske bezbednosne snage su prešle u Hebron odakle su stigla dvojica bombaša samoubica. Taj grad na Zapadnoj obali je i dalje zatvoren i vojnici su, preko noæi, uhapsili bar deset osumnjièenih palestinskih militanata. Juèe popodne dvojica palestinskih bombaša samoubica su sebe raznela, gotovo simultano, u dva autobusa u centralnom delu grada Birševa. Ekstremistièka islamska grupa Hamas je preuzela odgovornost, a sledbenici Hamasa su kasnije slavili u Gazi. Neki su taj napad nazvali herojskim dogadjajem. To je bio prvi samoubilaèki bombaški napadu u Izraelu u poslednjih šest meseci i mnogi Izraelci su poèeli da se oseæaju opuštenijim. Funkcioneri navode da su od poèetka godine bezbednosne snage bile u stanju da spreèe preko 200 napada. Oni isticcu da su bezbednosna barijera, koja se gradi izmedju Izraela i Zapadne obale, i neprestane vojne operacije protiv palestinskih militanata, dale rezultate. Vladin predstavnik Raanan Gisin je izjavio za izraelski radio da je bezbednosna barijera, ili ograda kako je Izraelci zovu, od vitalne važnosti za bezbednost.

”Zašto mi moramo da iskrvarimo do smrti pre no što svet shvati da nam je potrebna ta ograda koja spasava živote. To je jedan od osnovnih problema sa ovim užasavajuæim samoubilaèkim bombaškim napadima, jer su se dvojica terorista infiltrirala u Birševu na mestu na kojem planiramo da izgradimo ogradu, ali je za sada još nema.“

Gissin je dodao da æe vlada nastaviti da, kao što je rekao, unilateralno proganja teroriste. Bezbednosni izvori su, kako se navodi, istakli da æe vlada obnoviti nastojanja da se palestinski militanti pronalaze i likvidiraju. Izraelski dnevnik Harec navodi da jedan bezbednosni izvor ukazuje prstom na susednu Siriju, optužujuæi Damask da skriva i podržava teroristièke grupe. Izrael je prošlog oktobra poslao ratne avione da bombarduju, kako Izrael tvrdi, logor za obuku terorista unutar Sirije, kratko vreme pošto je jedna žena samoubica raznela sebe u prepunom restoranu u luci Haifa, usmrtivši preko 20 ljudi.

XS
SM
MD
LG