Linkovi

Nacionalna konvencija Rrepublikanske stranke okreæe se domaæim temama - 2004-08-31


Guverner Kalifornije i poznati filmski glumac Arnold Švarceneger izaæi æe na podijum Medison skver gardena kako bi podvukao republikansku temu saoseæajnosti. Švarceneger, koji je prvi put ušao u plitiku prošle godine, kada je pobedio na referendumu za opoziv prethodnog guvernera Kalifornije, mnogo se založio za takozvanu Specijalnu Olimpijadu, na kojoj uèestvuju sportisti invalidi, a odavno je poznat kao zagovornik sportskih vežbi. Oèekuje se da æe na konvenciji govoriti o sopstvenom životu austrijskog emigranta koji je u Sjedinjenim Državama stekao slavu i bogatstvo i uzdigao se do guvernera najgušæe naseljene države. Delegatima æe se veèeras obratiti i prva dama Lora Buš, bivša bibliotekarka, koja se zalaže za veæu pismenost i obrazovanje u Americi. Govoreæi u jednom programu televizijske mreže ABC, gospodja Buš je rekla da æe u govoru izneti svoje gledište o tome zašto njen suprug zaslužuje još jedan mandat na položaju:

”Mislim da ima jak karakter, integritet i odluènost potrebne predsedniku u ova teška vremena. Želim da govorim o njegovom privatnom životu, o trenucima u kojima ga drugi ljudi ne vidjaju, dok se suoèavamo sa ovim teškim izazovima.“

Sinoæ su se delegati na konvenciji najviše bavili odavanjem poèasti žrtvama i herojima u vreme teroristièkih napada na Sjedinjene Države, 11. septembra 2001. Senator iz Arizone Džon MekKejn bio je jedan od govornika koji su branili naèin na koji je predsednik Buš poveo rat protiv terorizma, ukljuèujuæi njegovu prošlogodišnju odluku da napadne Irak:

”Naš izbor nije bio izmedju dobroæudnog statusa kvo i ratnog krvoproliæa. On je bio izmedju rata i još opasnije pretnje. Ne dozvolite nikome da vam kaže suprotno.“

Bivši gradonaèelnik Njujorka Rudi Džulijani takodje je odao priznanje predsedniku Bušu na naèinu na koji je reagovao na potrebe tog grada, posle 11. septembra 2001.

XS
SM
MD
LG