Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/afp/20040809/capt.sge.tsx84.090804165756.photo00.default-384x314.jpg ">Masud Kan: U akciji FBI-ja bio ugrožen ambasadorov život - 2004-08-09


Pakistan je danas uputio protestnu notu Sjedinjenim državama, zbog toga što se tajni agent FBI – prilikom ubacivanja u grupu osumnjièenih terorista iz džamije u Albaniju u državi Njujork, predstavio kao pripadnik islamske organizacije koja planira atentat na pakistanskog ambadsadora u Ujedinjenim Nacijma. Portparol ministarstva inostranih poslova Pakistana Masud Kan danas je rekao da je u pomenutom akcijom FBI-ja bio ugrožen ambasadorov život i da se nada da æe Vašington shvatajuæi poèinjenu grešku unaprijediti svoju metodologiju.

U meðuvremenu, objavljeni su novi detalji Al Kaidinog plana napada na Njujork – u kojem su teroristi ponovo namjeravali da kao oružje koriste vazduhoplove.

Zvaniènici Sjedinjenih država zaduženi za unutrašnju bezbjednost tvrde da su pripadnici AL Kaide planirali da vazdušne napade na njujorške višespratnice izvrše helikopterima. Amerièki zvaniènici takoðe strahuju i od automobila bombi – posebno od napada eksplozivom napunjenih kamiona i luksuznih limuzina – na finansijske centre.

Najnovije informacije, amerièke službe dobile su iz Pakistana, gdje su u raèunaru uhapšenog pripadnika Al Kaide Muhameda Naima Kana pronaðeni planovi i – izmeðu ostalog - fotografije pet finansijskih institucija u Njujorku, Vašingtonu i Nju Džersiju – snimljene - najranije u januaru ove godine.

U najnovijem broju magazina Tajm navodi se da – kako izgleda - Osama Bin Laden još komanduje Al Kaidom.

Džef Klager kaže da svi pokazatelji govore da su napadi nešto što Bin Laden lièno želi da sprovede prije novembarskih izbora. To njegovo hapšenje èini ne samo psihološki, veæ i taktièki izuzetno važno.

Poznato je da Al Kaida svoje mete prouèava godinama. Ovaj snimak Svjetskog trgovinskog centra je tajno sniman 1997., zajedno sa Kipom Slobode i Bruklinskim mostom.

Amerièki senator Èarles Šamer danas je od Bijele Kuæe zatražio da objasni kako je ime pakistanca Mohameda Kana, kooperativnog izvora najnovijih informacija o planovima Al Kaide dospjelo u amerièka glasila. Senator Šamer je ocijenio da se radi o propustu koji bi mogao ugroziti rat protiv teorizma.

U meðuvremenu, u Pakistanu je sahranjeno devet žrtava juèerašnjih bombaðških napada u Karaèiju. U napadu pred sunitskom džamijom Binorijom – ranjeno je više od 50 osoba.

Snage Eurokorpa – odnosno vojna jedinica pod voðstvom Francuske i Nemaèke, a uz uèešæe i vojnika iz Belgije, Luksemburga i Španije, preuzela je danas komandu nad meðunarodnim bezbednosnim snagama u Avganistanu. Misija Evrokorpa æe predvoditi medjunarodne snage u narednih šest mjeseci. U meðuvremenu je, guverner provincije Urzgan jan Mohamed saopštio da su avganistanske snage tokom vikenda zarobile nekoliko talibanskih komandanata, meðu kojima - kako se vjeruje – nema osoba bliskih svrgnutom talibanskom voði Muli Omaru.

Poginula su èetiri radnika nuklearne elektrane u japanskom gradu Mihami, a još sedam osoba je povreðeno kada je oblak pare izbio iz prostorije u kojoj se nalazi turbina. Zvaniènici kažu da nije registrovano curenje radioaktivnog materijala, ali je to najteži incident takve vrste od nesreæe u nukleraki severno do Tokija prije pet godina kada je više hiljada ljudi evakuisano iz svojih domova. Istovremeno, vlasti u Tokiju najavile su da æe ove sedmice poèeti pregovore sa Sjevernom Korejom o sudbini desetoro japanaca koje su prije više decenija, kidnapovali agentti vlade u pjongjangu.

XS
SM
MD
LG