Linkovi

Nato prihvatio da obuèava iraèke snage bezbednosti - 2004-08-09


Prema tom sporazumu, grupa od oko 40 NATO oficira otputovaæe u Irak radi sprovodjenja obuke, a do polovine septembra NATO bi trebalo da tu obuku i proširi. Predstavnik amerièkog državnog sekretarijata, Adam Ereli, nazvao je tu odluku “daljim dokazom saveznièke podrške nezavisnosti i suverenitetu Iraka i slobodi, demokratiji i stabilnosti iraèkog naroda.”

SAD predvodjena koalicija u Iraku veæ uživa znaèajnu medjunarodnu podršku. Pored 130.000 amerièkih vojnika u toj zemlji, više od 20.000 vojnika iz oko 30 zemalja širom sveta takodje pomaže u uspostavljanju bezbednost u njoj. Poljska je od posebne pomoæi, jer komanduje višenacionalnim snagama od više od 6000 vojnika na jugu Iraka. Poljski ministar inostranih poslova, Vlodimjerž Cimoševiè, izrazio je nadu da bi Poljska mogla da povuæe neke od svojih vojnika iduæe godine, nakon izbora nove iraèke prelazne vlade. Ipak, on je jasno stavio do znanja da æe odluka Poljske biti zasnovana na potrebi iraèkog naroda i vlade.

Tokom nedavne posete Poljskoj, amerièki državni sekretar, Kolin Pauel, zahvalio se poljskoj vladi na njenoj pomoæi Iraku. Pauel je izrazio nadu da æe se do iduæe godine situacija u Iraku znatno poboljšati.

” Iraèke snage æe tokom narednih šest do osam meseci izgradjivati svoj ugled. Dok prolazimo kroz taj period, moraæemo stalno da preispitujemo potrebe naših oružanih snaga, i da saradjujemo sa svakim od naših koalicionih partnera, dok budu donosili sopstvene pojedinaène odluke o obimu svoje podrške i moguænosti svog prisustva u Iraku. ”

Druge zemlje obezbedjuju vojnike radi podrške SAD predvodjenoj koaliciji u Iraku: Britanija je uputila skoro 9000 vojnika, Italija oko 3000, a Ukrajina 1600. Holandija je stacionirala više od 1000, a Japan 750 vojnika kao doprinos bezbednosti i obnovi Iraka. SAD i njihovi koalicioni partneri predani su ospostavljanju stabilnosti u Iraku kako bi demokratska uprava mogla da stane na svoje noge.

XS
SM
MD
LG