Linkovi

KUSINIÆ: Balkan æe biti jedan od prioriteta Kerijeve administracije - 2004-07-30


Demokrate najavljuju i ozbiljniji zaokret u spoljnoj politici, pa smo Kerijevog suparnika na primarnim izborima Demokratske stranke, kongresmena iz savezne države Ohajo Denisa Kusiniæa – upitali na koji naèin æe se Kerijeva administracija odnositi prema regionu Balkana.

Kusiniæ:Na Balkanu je ostalo mnogo nezavršenog posla. Èinjenica je da je region Balkana u drugom planu amerièke politike i sa novom administracijom imamo priliku da Balkan opet postane jedan od prioriteta – jer i ja lièno mislim da je to potrebno uèiniti. Namjeravam da se lièno ukljuèim kako bih obezbijedio da ljudi u mojoj postojbini -Hrvatskoj i drugim državama u regionu dobiju priliku da iskažu svoje interese - politièke, bezbjednosne ili, ekonomske i da razvojne moguænosti balkanskih država budu predmet pažnje cijele meðunarodne zajednice. Ponosan sam što imam priliku da pomognem.

I Džordž Buš obnovio svoju predizbornu aktivnost

Konvencija Demokratske stranke u Bostonu je završena, dok su se sada zvanièni predsednièki kandidat Džon Keri i potpredsednièki kandidat Džon Edvards vratili predizbornoj kampanji. I predsednik Džordž Buš je, nakon nekoliko dana provedenih na ranèu Teksasu, obnovio svoju predizbornu aktivnost.

Pošto su svi sveèani govori održani, senator Keri se ponovo posvetio svojoj predizbornoj kampanji u kojoj èesto istièe:

“Možemo da ostvarimo više i to æemo obezbediti. Mi smo optimisti. Amerika je za nas zemlja buduænosti. Mi smo narod koji zna kako se postižu rezultati.”

Senator Keri nije jedini koji putuje u razne amerièke države gde nastoji da uveri biraèe da je on najbolji kandidat za šefa Bele kuæe. Predsednik Buš je èetiri dana dok trajala Demokratska konvencija, proveo na svom ranèu u Krofordu u Teksasu. No, danas se veæ vratio predizbornim aktivnostima. Prvo je posetio državu Mizuri gde je govorio o sebi kao postojanom lideru u vremenu koje je opasno i neprekidno se menja. “Glasajte za mene, jer mnogo toga je u pitanju, u pitanju su mir i prosperitet. Još puno toga treba postiæi da bi zemlja dalje napredovala. Omoguæite mi još èetiri godine predsednièkog mandata i Amerika æe moæi da nastavi da napreduje ka miru i napretku.”

Prema anketnim rezultatima, trka za Belu kuæu je toliko tesna da su i Keri i Buš usredsredili svu pažnju na mali procenat još uvek neopredeljenih glasaèa, posebno u državam Ohajo i Pensilvaniji. Neopredeljeni u te dve države mogli bi da presudno utièu na ishod amerièkih predsednièkih izbora u novembru.

XS
SM
MD
LG