Linkovi

Konvencija Demokrata u Bostonu posveæena afirmaciji lika i djela odlikovanog ratnog veterana i dugogodišnjeg senatora iz Maseèusetsa, Džona Kerija - 2004-07-27


Prema istraživanju koje je sproveo uticajni dnevnik Vašington Post, više od polovine Amerikanaca još ne zna mnogo o senatoru Džonu Keriju, njegovim projektima i koristima koje obeæava Amerikancima ukoliko ga u novembru izaberu za 44. predsjednika Sjedinjenih država. Upravo taj podatak objašnjava odluku èelnika Demokratske stranke da predizbornu Konvenciju koja je juèe poèela u Bostonu – posveti baš afirmaciji lika i djela odlikovanog ratnog veterana i dugogodišnjeg senatora iz savezne države Maseèusets.

Dok senator Keri još neopredjeljene biraèe pokušava da ubijedi da æe njegovim izborom Amerika doèekati bolje dane, njegova supruga, Tereza Hanjc Keri priprema se da veèeras, drugog dana Konvencije osim o problemima u zdravstvu i ekonomiji, posebno govori o roditeljskim i porodiènim osobinama svog supruga.

Naglašavajuæi hrabrost i dobrotu Senatora Kerija, bivši amerièki predsjednik Bil Klinton sinoæ je kao glavni govornik posebno istakao njegove vojnièke zasluge.

Mnogi mladi ljudi – kao ja, predsjednik Buš ili potpredsjednik Èejni mogli smo otiæi u Vijetnam – ali nismo. Džon Keri potièe iz privilegovane porodice i mogao je takoðe izbjeæi vojnu obavezu u Vijetnamu. Umjesto toga, rekao je - pošaljite mene!

Klinton je takoðe optužio republikance da zarad politièke koristi žele podijeljenu zemlju, istièuæi da je predsjednik Buš proæerdao šansu da ujedini svijet poslije napada 11. septembra.

"Umjesto toga, on i njegovi saveznici u Kongresu iskoristili su jedinstvo Amerike da bi državu gurnuli ka konzervativnoj desnici, udaljivši nas od saveznika u svijetu", poruèio je Klinton.

Njegov govor okonèao je uspješan prvi dan Konvencije na kojoj su prije njega govorili bivši predsjednik Džimi Karter i nekadašnji potpredsjednik, poraženi kandidat na izborima 2000-te Al Gor.

Sve vas koji ste bili razoèarani i ljuti zbog izbornog rezultata 2000-te, želim da podsjetim na to kako vam je bilo. Ali istovremeno želim da uèinite ono što sam i ja uradio – da se fokusirate u potpunosti na izbor Džona Kerija i Džona Edvardsa, koji æe Ameriku povesti u drugaèijem pravcu - novi predsjednik i potpredsjednik, nova politika, novi dan, svjetlija buduænost – to je ono što naš narod zaslužuje, poruèio je Al Gor.

Mi ne možemo predvoditi svijet ako nas naši lideri vode pogrešno, poruèio je bivši predsjednik Karter i dodao: "Ne možete jednog dana biti ratni predsjednik, a sjutra u zavisnosti od istraživanja javnog mnjenja - tvrditi da to niste."

Najveæe aplauze i ovacije u bostonskom “Flit Centru” dobila je senatorka iz Njujorka, bivša prva dama Amerike, Hilari Klinton.

Demokrate æe veèeras predstaviti i svoje zvijezde u usponu. Jedan od glavnih govornika veèeras biæe kandidat za senatora iz Ilinoja, Barak Obama – èovjek koji se od prvog dana protivio ratu u Iraku.

On kaže da æe se u svom govoru fokusirati na to kako da Amerika ostvari ugled u svijetu, koji æe joj omoguæiti efikasnu borbu protiv terorizma.

Osim njega, danas æe se delegatima u Bostonu obratiti senator Ted Kenedi i bivši Kerijevi suparnici – kongresmen Dik Gephart i bivši guverner Vermonta Hauard Din. Za veèeras je najavlje i govor Rona Regana, sina pokojnog amerièkog predsjednika, koji æe apelovati da država omoguæi i finansira istraživanja primarnih, stem æelija u cilju nalaženja lijeka protiv Alchajmerove bolesti, od koje je bolovao Ronald Regan.

Potpredsjednièki kandidat Džon Edvards trebalo bi da u Boston doputuje veèeras. On i njegova supruga Elizabet govoriæe na stranaèkoj konvenciji sjutra uveèe.

XS
SM
MD
LG