Linkovi

20. jula 1969. godine: Prvi èovek kroèio na površinu Meseca - 2004-07-22


20. jula 1969. godine, taèno u 22:56 po univerzalnom vremenu, amerièki kosmonaut Nil Armstrong, izgovorio je reèi koje je u svojim domovima pratilo više od milijardu ljudi: ”Ovo je mali korak za èoveka, ali veliki korak za èoveèanstvo.“ Sekund kasnije, iskoraèio je iz svog lunarnog modula pod imenom Orao i kao prvi èovek kroèio na površinu Meseca.

1966. godine NASA je testirala prvu bespilotnu letelicu, a naredne godine trojica astronauta poginula su u nadernom testu. Uprkos tome, napori su nastavljeni i prva letelica sa posadom u oktobru 1968. godine, uspešno je testirana u zamljinoj orbiti. U maju naredne godine, tri astronauta u Apolu 10 poletela su u obilazak oko Meseca.

16. jula iz centra Kenedi, a pred oèima svetske javnosti, lansirana je loetelica Apolo 11 sa kosmonautima Nilom Armstrongom, Edvinom Oldrinom mladjim, i Majklom Kolinsom. Pet sati pre predvidjenog plana, Armstrong je otvorio vrata svog lunarnog modula i izgoborio reèi koje èoveèanstvo pamti. Ubrzo mu se pridružio kolega Oldrin, te su zajedno izvršili nekoliko nauènih testova, postavili amerièku zastavu i razgovarali sa predsednikom Niksonom. Te noæi, Armstrong i Oldrin prespavali su na površini Meseca, a na polasku, ostavili su tablu na kojoj stoji: "Na ovom mestu, ljudi sa planete Zemlje prvi put su kroèili na Mesec -- jula 1969-tog leta Gospodnjeg -- došli smo u miru u ime celog èoveèanstva."

XS
SM
MD
LG