Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/nm/20040714/mdf627905.jpg">Islamski ekstremisti u Iraku ubili jednog od dvojice bugarskih talaca - 2004-07-13


Otmièari za koje se vjeruje da pripadaju grupi islamskog ekstremiste Abua Musaba Al Zarkavija ubili su jednog od dvojice bugarskih talaca i zaprijetili da æe drugi oteti Bugarin biti ubijen u roku od 24 sata – ukoliko vlada u Sofiji ne ispuni zahtjeve otmièara i ne povuèe bugarske vojnike iz sastava koalicionih snaga. Arapska televizijska stanica Al Džazira nije emitovala snimak ubistva Bugarskog taoca koji su joj poslali otmièari.

Prema saopštenju iraèke policije, više od 525 ljudi osumnjièenih za kriminal, uhapšeno je u današnjim akcijama širom Bagdada.

Isti izvori navode da su meðu uhapšenima lopovi, ubice, otmièari i prodavci droge. Sadam Husein je mnoge od njih pustio iz zatvora pred amerièku invaziju na Irak. U meðuvremenu, na severu Iraka jedan visoki kurdski zvaniènik je saopštio da su kurdske i amerièke snage zarobile 15 pripadnika organizacije Ansar al Islam, povezane sa Al Kaidom.

U napadu na patrolu pripadnika Iraèke nacionalne garde u Mosulu, ubijen je najmanje jedan, a ranjeno više vojnika. U meðuvremenu, predsednik iraèkog Olimpijskog komiteta je izjavio da je jedva izbegao zasedu - dok je automobilom prolazio kroz centar Bagdada.

Sudbina taoca Anhela dela Kruza i dalje je nejasna nakon što je filipinska vlada uputila razlièite signale u vezi sa moguæim prevremenim povlaèenjem filipinskih trupa iz Iraka na zahtev otmièara.

Filipinska predsednica Glorija Arojo je više puta odbacila taj zahtev. Meðutim, zamenik filipinskog ministra inostranih poslova Rafael Seguis juèe je izjavio arapskoj televiziji Al Džazira da æe trupe biti povuèene èim to bude moguæe, mada nije hteo da iznese detalje.

U meðuvremenu, Vašington je zatražio razjašnjenje od Manile. Portparol amerièkog Državnog sekretarjiata, Rièard Bauèer, izjavio je da bi ranije povlaèenje filipinskih vojnika poslalo pogrešan signal teroristima, ali je dodao da æe odluku o tome doneti Filipinska vlada.

Otmièari, koji drže 46-godišnjeg filipinskog vozaèa kamiona, zapretili su da æe ga danas ubiti - ukoliko Manila ne bude pristala da povuèe svoj kontingent od 51. vojnika do 20. ovog meseca, odnosno jedan mesec pre planiranog roka.

Recimo da su britanski premijer Toni Bler i nekolicina visokih vladinih zvaniènika, danas dobili kopiju izveštaja o vrednosti britanskih obaveštajnih podataka pre poèetka rat sa Irakom.

Analitièari veruju da se u izveštaju kritikuje naèin na koji je Britanska vlada koristila obaveštajne podatke. U sliènom izveštaju amerièkog Senatskog odbora za obaveštajnu delatnost, otkriveno je da su mnoge tvrdnje obaveštajnih službi u vezi sa navodni iraèkim oružjem za masovno uništenje, bile preterane.

XS
SM
MD
LG