Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/afp/20040711/thumb.sge.mgc79.110704202919.photo00.default-380x237.jpg">Amerièki zakonodavci o reformi amerièkih obaveštajnih službi - 2004-07-12


Bela kuæa brifirala je èlanove Kongresa o verovatnoæi novih teroristièkih napada na tlu Sjedinjenih Država u narednom periodu do novembarskih predsednièkih izbora, rekao je predsednik senatskog Odbora za obaveštajne službe, Pet Roberts. On je to govorio u programu “Susret sa štampom” televizijske mreže NBC. Povodom tih pretnji senator Roberts je rekao:

“Danas postoji moguænost teroristièkog napada na amerièkom tlu. Informacije koje imamo su najubedljivije od 11. septembra 2001.” - istakao je republikanski senator. Izveštaj od 551 stranica Odbora za obaveštajne službe, koji je objavljen u petak, kritikuje amerièke obaveštajne agencije da su pred rata sa Irakom preuvelièavale pretnju oružja za masovno uništenje koje je posedovao Sadam Husein. Iako je Centralna obaveštajna agencija, CIA od tada poboljšala saradnju sa Kongresom, senator Roberts je ukazao da æe njegov odbor krajem ovog meseca poèeti da razmatra mere za opsežnu rekonstrukciju amerièkih obaveštajnih struktura.

“Takoðe smatram da, uz svo poštovanje CIA-e i obaveštajnih radnika, postoji problem u rutini rada i tendencija da se porièu promašaji, što moramo da ispravimo. Predstojeæi pretresi su veoma važni, i to je proces koji æe da traje”, ukazao je Roberts. Potpredsednik pomenutog odbora, demokratski senator Džej Rokefeler u programu “Foks news nedeljom”, govorio je o moguæem uspostavljanju položaja koordinatora svih amerièkih obaveštajnih agencija:

“To su samo predlozi o postavljanju glavnog koordinatora, nekoliko koordinatora ili o nekom treæem rešenju. Ali, ostavimo to postrani. Moraæemo da razmotrimo naèin na koji želimo da izvršimo integraciju svih službi: putem vertikalne hijerarhije, podele vlasti, ili pak poboljšanjem protoka informacija kroz ceo sistem obaveštajnih agencija”, naveo je demokratski senator.

Juèe je stupila na snagu ostavka direktora CIA-e, Džorda Teneta. Agenciju sada vodi njegov zamenik, Džon Mekloklin. Senator Rokfeler smatra da bi Bela kuæa morala što je pre moguæe da imenuje novog direktora. Po njegovim reèima, nije prihvatljivo da u narednih šest, sedam meseci u kojima æe Amerikanci oèigledno biti pod poveæanom opasnošæu od terorizma, da na èelu CIJE bude osoba sa titulom “vršilac dužnosti direktora”. Republikanski senator Roberts se složio da je hitno potrebno imenovati novog direktora te službe. Oba senatora su takoðe izjavila da ima više dobrih kandidata za taj položaj o èijem bi se postavljenju republikanci i demokrate lako mogli dogovoriti.

XS
SM
MD
LG