Linkovi

Hauard Din, pokušao je da ubijedili nezavisnog kandidata Ralfa Nejdera da odustane od predsjednièke trke: ‘Kada kuæa gori, nemamo vremena za popravku namještaja’  - 2004-07-10


U radio duelu u organizaciji Amerièkog nacionalnog radija (NPR) bivši pretendent na predsjednièku kandidaturu Demokratske stranke, nekadašnji guverner savezne države Vermonta, Hauard Din, pokušao je da ubijedili nezavisnog kandidata Ralfa Nejdera da odustane od predsjednièke trke i tako onemoguæi ponavljanje scenarija sa izbora 2000. godine.

Tada je zahvaljujuæi glasovima dijela liberalnog biraèkog tijela koji su otišli Nejderu, Džordž Buš stekao odluèujuæu prednost i pobijdio Ala Gora.

Din je rekao da bi uèešæe Ralfa Nejdera i ove godine moglo pomoæi DŽordžu Bušu da doðe do još jednog mandata.

"Nezavisni kandidati su vrlo važni i oni su promijenili politièko tijelo ove zemlje. Meðutim, ove godine se pred nama ukazala velika opasnost – sada imamo najkonzervativnijeg predsjednika u istoriji”, rekao je Din.

On je tokom jednosatne rasprave pohvalio Nejdera za njegov doprinos kao advokata za zaštitu potrošaèa. Èak se i našalio da bi i on i Nejder mogli biti u buduæoj vladi Džona Kerija.

Nejder se nije obazirao na pohvale.

"Nije dobro to što se demokrate okreæu nezavisnim kandidatima i ubjeðuju ih da ne uèestvuju na izborima. Tim prije što bi mogli da dobiju 10 puta više glasova ako samo pridobiju svoje èlanove koji su 2000. godine glasali za Buša, rekao je Neder- Optužio je potom Dina rekavši da “djeluje kao deterdžan za prljavi partijski veš."

Din je uzvratio rekavši da Nejderovu kampanju finansijaru krajnje konzervativni republikanci u nadi da æe nezavisni kandidat podijeliti liberalno demokratsko biraèko tijelo.

Iako su se saglasili u vezi sa mnogim politièkim pitanjima, Din je zatražio od Nejdera da odustane od predsjednièke trke.

"Kada kuæa gori, nemamo vremena za popravku namještaja”, rekao je Din Partija Zelenih, koja je Nejdera nominovala za svog kandidata 2000. godine ovoga puta mu je uskratila podršku. Nejdera je podržala samo mala Reformistièka stranka koja æe mu omoguæiti da se nadmeæe u sedam saveznih država.

Na prošlim predsjednièkim izborima Reformistièka stranka podržala je konzervativnog kandidata Peta Bjukenena.

XS
SM
MD
LG