Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/rids/20040704/i/r870629897.jpg">Iran saopštio da æe podneti tužbu protiv Sadama Huseina - 2004-07-04


Iransko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da æe podneti tužbu protiv Sadama Huseina u kojoj æe biti detaljno izloženi zloèini koje je iraèki režim pod njegovom kontrolom poèinio tokom iraèko-iranskog rata od 1980. do 1988. godine. Amal Hamada, ekspert za Iran i predavaè na fakultetu politièkih nauka Kairskog univerziteta, kaže da postoji nekoliko razloga zbog kojih je Iran preduzeo ovaj korak.

«Oni žele da iskoriste priliku da nešto kažu o sudskom procesu Sadamu i o sadašnjoj situaciji u Iraku. Svakako ne žele da medjunarodna zajednica ignoriše tu èinjenicu, kaže Amal Hamada.

Sadam Husein se u èetvrtak pojavio pred sudom u Bagdadu i saslušao optužnicu za poèinjene zloèine, ukljuèujuæi i invaziju Kuvajta 1990. godine, ugušivanje ustanka iraèkih šiita posle prvog zalivskog rata i upotrebu hemijskog oružja protiv Kurda 1987. i 1988.godine. Medjutim, u optužnici nije pomenut rat sa Iranom, kada je režim u Bagdadu takodje navodno koristio hemijsko oružje protiv iranskih vojnika i civila. Hamada takodje smatra da Teheran možda želi da skrene pažnju svetske javnosti na patnje koje su Iranci pretrpeli tokom iraèko-iranskog rata kako bi pridobio simpatije u vreme kada je izložen kritikama zbog svog nuklearnog programa.

«Možda æe to pokušati da iskoriste kao adut u pregovorima ili da bi izvršili pritisak na medjunarodnu zajednicu da odustane od nekih zahteva u pogledu iranskog nuklearnog programa. Kaže Hamada i dodaje da bi eventualna presuda o odgovornosti Sadama Huseina za rat protiv Irana svakako znaèila veliko olakšanje za mnoge Irance koji su izgubili svoje najbliže u tom višegodišnjem sukobu.

XS
SM
MD
LG