Linkovi

Lider Demokratske stranke, Boris Tadiæ, pobedio na predsednièkim izborima u Srbiji - 2004-07-01


Tadiæ je porazio Tomislava Nikoliæa, kandidata ultra-nacionalistièke Srpske radikalne stranke. Ovi izbori su znaèajni pre svega zbog toga što su važeæi. U tri prethodna pokušaja, predsednièki izbori u Srbiji bili su proglašeni nevažeæim pošto je odziv biraèa bio manji od zahtevanog cenzusa. Ovi izbori su znaèajni i zbog jasne razlike izmedju dvojice vodeæih kandidata. Tomislav Nikoliæ sledi izrazito anti-zapadnu orijentaciju. Bivši saveznik zbaèenog predsednika Slobodana Miloševiæa, Nikoliæ je obeæao da neæe prisiljavati optuženike Haškog tribunala da se predaju tom sudu. Haški tribunal sudi Miloševiæu koji je optužen za zloèine poèinjene tokom ratova na Balkanu 1990-ih godina. Nikoliæ je nagovestio da æe se zalagati da Srbija povrati kontrolu nad Kosovom, koje je pod upravom UN od 1999. godine. Kandidat Demokratske stranke Boris Tadiæ vodio je kampanju na platformi prikljuèenja Srbije evroatlantskim institucijama i razvoja tržišne ekonomije èime bi se Srbija takodje povezala sa Evropskom unijom. On je naveo da poštuje rezoluciju UN 1244 kojom je uspostavljen protektorat svetske organizacije na Kosovu. Tadiæ je takodje rekao da namerava da zapoène novu rundu pregovora o buduænosti Kosova.

«Moramo da pregovaramo o Kosovu i poštujemo rezoluciju 1244 - o tome nema sumnje,» rekao je Tadiæ.

Portparol Državnog sekretarijata, Adam Ereli, pozdravio je rezultate predsednièkih izbora u Srbiji.

«SAD èestitaju Borisu Tadiæu na pobedi na predsednièkim izborima u Srbiji. Takodje pozdravljamo uèešæe srpskog naroda u demokratskom procesu. Vlada SAD oèekuje da æe saradjivati sa predsednikom Tadiæem, kao i sa premijerom Vojislavom Koštunicom i drugim demokratskilm liderima Srbije,» rekao je Adam Ereli.

Portparol Državnog sekretarijata je dodao da ovi izbori predstavljaju još jedan korak u demokratskim reformama koje je srpski narod zapoèeo u oktobru 2000. godine.

XS
SM
MD
LG