Linkovi

Optužnice protiv èetiri generala prosleðene Okružnom sudu u Beogradu - 2004-07-01


Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Crne Gore prosledilo je Okružnom sudu i Ministarstvu pravde optužnicu koja èetvoricu generala tereti za ratne zlièine poèinjene na Kosovu 1999. godine. U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je optužnica prosleðena u skladu sa odredbama Zakona o saradnji sa Meðunarodnim kriviènim tribunalom u Hagu i da je tim postupkom Ministarstvo izvršilo svoju obavezu prema domaæem zakonu. Šef diplomatije Vuk Draškoviæ tim povodom je da na adresu Ministarstva spoljnih poslova stižu nalozi i zahtevi Meðunarodnog tribunala u Hagu I da je obaveza Ministarstva prema domaæem zakonu da ih odmah prosledi Ministarstvu pravde i Okružnom sudu.

Srpski ministar pravde Zoran Stojkoviæ izjavio je da æe prema proceduri, Okružni sud pozvati optužene generale na saslušanje, zatim æe Sud doneti odluku o izruèenju i po toj odluci Ministarstvo unutrašnjih poslova trebalo bi da ih izruèi Haškom tribunalu. Šef istražnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu sudija Branislav Todiæ izjavio je da do kraja radnog vremena u taj sud nisu stigle haške optužnice za èetvoricu generala, koje je uputilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Crne Gore, a advokat generala Pavkoviæa, Stevan Protiæ izjavio je da je Pavkoviæ na leèenju a odluku šta æe dalje raditi doneæe kada dobiju sudski poziv.

Inaèe, predsednik Glavnog odbora Socijalistièke partije Srbije Ivica Daèiæ izjavio je da æe ta partija prestati da podržava Vladu ukoliko èetiri generala, ili bilo koji graðanin Srbije, budu izruèeni Haškom tribunalu.

XS
SM
MD
LG