Linkovi

Ostalo je još malo dok iraèke vlasti ne preuzmu pun suverenitet nad zemljom - 2004-06-24


Ostalo je još malo dok iraèke vlasti ne preuzmu pun suverenitet nad zemljom, a veæ se skoro 60% vladinih ovlašæenja nalazi pod kontrolom Iraèana. Privremena koaliciona uprava je izvestila da se na èelu 15, od ukupno 26, ministarstava nalaze Iraèani. Administracije u svim iraèkim provincijama funkcionišu nezavisno, dok u oko 90% okruga u Iraku funkcionišu gradske vlasti. Prenos vlasti u Iraku, rekao je predsednik Buš, “šalje poruku širom regiona – od Damaska do Teherana. Iraèki narod,” navodi predsednik Buš, “postiže velike stvari i služi i žrtvuje se zarad svoje buduænosti.” Oèigledno, neposredna buduænost neæe biti laka. Zamenik naèelnika koalicionih operacija, pod amerièkom komandom, general-major Mark Kimit naglašava da brojne grupe žele da demokratija u Iraku ne uspe.

“Oni žele da se ova zemlja vrati, možda, pod autoritarni režim kakav je postojao pod Sadamom, ili možda da na vlast doðu ekstremisti kakve smo videli na toliko mesta, poput Avganistana (za vreme vladavine Talibana). Ako sa takvom pretpostavkom poènete, postavlja se pitanje – Ko æe da brani iraèki narod, iraèku decu, porodice u Iraku od takvih pretnji.?”

General Kimit ukazuje da æe koalicija saraðivati sa iraèkom vladom sve dok to bude bilo potrebno – i nikako duže.

“Mi u svakom sluèaju oèekujemo, kako iraèke snage bezbednosti budu jaèale, da æe opadati potreba za prisustvom koalicije, multinacionalnim prisustvom. Mi smo svesni da æe doæi dan kada æe iraèke snage bezbednosti biti u stanju da kažu – Mi smo spremni. Mi imamo kredibilitet. Mi smo u stanju da obezbedimo unutrašnju i spoljnju bezbednost naše zemlje. Toga dana, više neæe postojati potreba za koalicionim snagama.” Partnerstvo izmeðu snaga koalicije i iraèkih snaga bezbednosti æe pomoæi iraèkom narodu tokom ovog teškog perioda. “Ubice neæe uspeti,” naglasio je predsednik Buš, “a narod Iraka æe živeti u slobodi.”

XS
SM
MD
LG