Linkovi

Istraživanja javnog mnjenja ukazuju na sve slabiji rejting predsjednika Buša i sve bolju poziciju njegovog rivala Džona Kerija  - 2004-06-22


Prvi put, više od polovina ispitanika u redovnoj mjeseènoj anketi televizijske mreže ABC i dnevnika Vašington Post – smatra da rat u Iraku nije bio od koristi.

70 odsto anketiranih smatra da je broj amerièkih žrtava u Iraku dostigao nepodnošljive razmjere. Broj nezadovoljnih Amerikanaca se u odnosu na aprilsko istraživanje, poveæao za 6 odsto.

Istovremeno, anketa ukazuje da je podrška amerièke javnosti naèinu na koji Buš vodi rat protiv terorizma opala za èak 13 odsto.

Time se podrška anti-teroristièkoj politici aktuelnog šefa Bijele Kuæe, gotovo, izjednaèila sa popularnošæu koju u toj sferi politièkoj djelovanja uživa izazivaè na predsjednièkim izborima, najvjerovatniji kandidat Demokrata – Džon Keri.

Komentarišuæi rezultate istraživanja, portparol Bijele Kuæe, Skot Meklilen, rekaao je da se predsjednik neæe baviti istraživanjima u vrijeme kada je svu pažnju posvetio uspjehu planiranih operacija u Iraku.

Meklilen je rekao da predsjednikov plan podrazumijeva veliki napredak, o kojem æe on diskutovati sa amerièkom javnošæu u cilju stvaranja slobodnog, mirnog i demokratskog Iraka. Meklelan je takoðe dodao da Amerikanci shvataju da ono štp SAD pokušavaju da ostvare u Iraku – doprinosi bezbjednosti u svijetu, a time i u samoj Americi. Novo istraživanje, meðutim, pokazuje da je amerièka javnost duboko podijeljena u odgovoru na pitanje da li je rat u Iraku, Ameriku uèinio bezbjednijom. Do sada najmanje - 51 odsto ispitanika smatra da jeste. Veæina anketiranih osim toga smatra da rat nije poveæao šanse za mir i stabilnost na Bliskom istoku.

Portparol Bijele Kuæe optužio je teroriste da pokušavaju da sprijeèe tranziciju Iraka prema demokratiji. Izazovi ostaju i oèekuju nas nove poteškoæe, rekao je Skot Meklilen, naglašavajuæi da predsjednik Buš neæe odustati od obeæanja da Sjedinjene države uèini bezbjednijim tako što æe pomoæi promjene na Bliskom istoku.

Meklilen je dodao da je administracija predsjednika Buša više puta ponovila da æe rezultat novembarskih predsjednièkih izbora biti vrlo tijesan, i da se sva istraživanja javnog mnjenja, stoga, moraju posmatrati kao jedna cjelina.

Nova anketa Vašington posta i TV mreže ABC pokazuje da bi, da su izbori održani danas, Keri osvojio 4 odsto više glasova od aktuelnog šefa države. Keri ima bolji rejting kada je u pitanju povjerenje, iskrenost i razumijevanje ljudskih problema. Buš je popularniji kao garant amerièke bezbjednosti i kao odluèan lider.

Pozitivnu ocjenu Bušove ekonomske politike, u odnosu na martovsko istra živanje, dalo je 46 odsto ispitanih, što je 7 odsto više u odnosu na istraživanje u martu. Ukupno, Bušovu politiku odobrava 47, a protivi joj se 51 odsto anketiranih.

XS
SM
MD
LG