Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://www.euro2004.com/MultimediaFiles/Photo/competitions/EURO/195123_MEDIUMSQUARE.jpg">Francuska - Hrvatska 2:2, Englezi bolji od Švajcaraca 3:0 - 2004-06-18


Fudbalske reprezentacije Hrvatske i Francuske igrale su u Leirii nerešeno 2:2, u 2. kolu Grupe B na Evropskom prvenstvu u Portugalu.

Francuzi bili favoriti u ovom meèu, ali je prema šansama, Hrvatska lako mogla i do sva tri boda.

Golove za Francusku postigli su Igor Tudor (autogol) u 22. minutu i Davod Trezege u 64. minutu, a za Hrvatsku Milan Rapajiæ u 48. minutu iz penala i Dado Pršo u 52. minutu.

U poslednjim trenucima utakmice Hrvatska je imala stopostotnu šansu. Ivica Oliæ je izvanredno prošao po levoj strani, uposlio Ivicu Mornara koji se odlièno okrenuo i sa samo nekoliko metara šutirao pored gola.

Hrvatski fudbalski selektor Oto Bariæ ocenio je da je njegov tim bio bolji u suretu sa Francuskom i da je zaslužio "najmanje bod".

"Nadam se da su svi shvatili da je ovo jedna pravi tim. Mislim da smo èak bili i bolji, medjutim dobro je. Imamo sad šansu protiv Engleske i mislim da sa ovom ekipom to možemo postiæi", rekao je Bariæ.

Francuska – Hrvatska 2:2

Žuti kartoni - Igor Tudor, Djovani Roso, Robert Kovaè, Jerko Leko (Hrvatska), Patrik Vijera, Olivije Dakur (Francuska)

HRVATSKA: Tomislav Butina; Dario Šimiæ, Robert Kovaè, Josip Šimuniæ, Nenad Bjelica (Jerko Leko od 68. minuta); Djovani Roso, Igor Tudor, Niko Kovaè, Milan Rapajiæ (Ivica Mornar od 87. minuta); Dado Pršo, Tomislav Šokota (Ivica Oliæ od 73. minuta).

FRANCUSKA: Fabijan Bartez; Vilijam Galas (Vili Sanjol od 82. minuta), Lilijan Tiram, Marcel Desaji, Mikael Silvestre; Patrik Vijera, Olivije Dakur (Bernoa Pedreti od 79. minuta), Silven Viltor (Rober Pires od 70. minuta), Zinedin Zidan; Tjeri Anri, David Trezege.

Sudija: Kim Milton Nilsen (Danska.

Ranije, u grupi B fudbaleri Engleske pobedili su Švajcarsku sa 3:0 i tako došli do prve pobede na šampionatu. Strelci su bili Vejn Runi u 23. i 75. i Stiven Džerard u 92. minutu meèa.

Švajcarska je poslednjih pola sata igrala sa 10 igraèa, pošto je Bernt Has u samo 12 minuta dobio dva žuta kartona.

Selektor engleske fudbalske reprezentacije Sven Goran Erikson bio je više nego zadovoljan, a najviše priznanja odao je strelcu dva gola, 18-godišnjem Vejnu Runiju.

"Bilo je fantastièno, dva lepa gola Vejna Runija. Igrao je izvanredno i dosta se trudio", izjavio je Erikson posle meèa.

Engleska – Švajcarska 3:0

Engleska (4-4-2): 1-Dejvid Džejms; 2-Geri Nevil, 5-Džon Teri, 6-Sol Kembel, 3-Ešli Kol; 7-Dejvid Bekam (kapiten), 11-Frenk Lampar, 4-Stiven Džerard, 8-Pol Skols (18-Oven Hargrivs, od 70. minuta); 9-Vejn Runi (20-Kiron Dajer, od 83. minuta), 10-Majkl Oven (23-Darijus Vasel, od 71. minuta)

Švajcarska (4-3-1-2): 1-Jerg Štil; 2-Bernt Has, 20-Patrik Miler, 5-Murat Jakin, 17-Kristof Špiher; 8-Rafael Viki, 16-Fabio Selestini (7-Rikardo Kabanas, od 53. minuta), 18-Bendžamin Igel; 10-Hakan Jakin (22-Johan Folanten, od 83. minuta); 11-Stefan Šapuiza (15-Danijel Gigaks, od poluvremena), 9-Aleksandar Fraj

Žuti kartoni: Runi (Engleska), Selestini Crveni karton: Has (dva žuta) Sudija: Valentin Ivanov (Rusija)

Na tabeli Grupe B vodi Francuska sa èetiri boda, Engleska je druga sa tri, Hrvati imaju dva boda, a Švajcarska jedan.

Francuskoj i Engleskoj dovoljno je i da osvoje bod u poslednjim utakmicama, ali i Hrvatska i Švajcarska mogu u èetvrtfinale ako pobede u poslednjim meèevima.

XS
SM
MD
LG