Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/ap/20040613/thumb.wx11306131849.us_iraq_wx113.jpg">Državni sekretar Kolin Pauel izjavio da Irak oèekuje dugo, vruæe i krvavo leto - 2004-06-13


U nekoliko intervjua na amerièkoj televiziji, Pauel je naglasio da je ovo opasan period. U programu tv mreže Foks, on je rekao da se preduzima sve moguæe kako bi se porazili pobunjenici koji prete novim iraèkim liderima, ali je priznao da je teško zaštititi celu vladu.

«Veoma hrabri i odvažni iraèki lideri preuzeli su odgovorne položaje, a ubice pokušavaju da ih uklone i uzdrmaju novu vladu. Medjutim, oni neæe uspeti u tome. Mi æemo ostati na našem kursu.»

U programu mreže CNN, savetnik za nacionalnu bezbednost, Kondoliza Rajs, takodje je upitana o najnovijim napadima na iraèke funkcionere. Ona je odgovorila da se veæ unapred znalo da æe nedelje uoèi prenosa vlasti u Iraku biti teške.

«To su vrlo tužni dogadjaji kada izdajice i teroristi ubijaju iraèke patriote. Zaista, nasilje æe se nastaviti jer su napadaèi ljudi koji nemaju buduænost u novom Iraku.»

Ranije danas, visoki funkcioner iraèkog ministarstva obrazovanja ubijen je u Bagdadu, dok je juèe ubijen zamenik ministra inostranih poslova. U programu tv mreže NBC, privremeni predsednik Iraka, Gazi al-Javar ocenio je da se radi o tragiènim dogadjajima, rekavši da pobunjenici žele da vrate njegovu zemlju u, kako se izrazio, mraène dane. Al-Javar je naglasio da je bezbednost kljuèno pitanje za novu vladu, ali je dodao da æe biti potrebno izvesno vreme da Irak obnovi svoje bezbednosne snage.

«Mi smo pragmatièni i realistièni. Znamo da nemamo dovoljne kapacitete da bismo se u potpunosti oslonili na sopstvene snage.»

U intervjuu za tv mrežu ABC, Al-Javar je odbio ponudu predsednika Buša da se sruši zatvor Abu Graib. Nekada poznat kao muèilište Sadama Huseina, Abu Graib jr ponovo stekao lošu reputaciju posle izbijanja afere oko zlostavljanja iraèkih zatvorenika od strane amerièkih vojnika. Al-Javar je svoje protivljenje obrazložio time što bi izgradnja novog zatvora koštala milione dolara, koje Irak ne može da izdvoji u tu svrhu u ovom trenutku. Komentarišuæi izjavu al-Javara, državni sekretar Kolin Pauel je rekao da je predsednik Buš jasno rekao da æe poslednju reè o sudbini Abu Graiba imati privremena iraèka vlada.

XS
SM
MD
LG