Linkovi

Švedska - 2004-06-12


Fudbalska reprezentacija Švedske svakako ne spada u evropski krem, njihova igra lišena je preterane lepote i šarma, ali taj nedostatak kreativnosti nadoknadjuju velikom borbenošæu, trèanjem i taktièkom odgovornošæu.

To je ekipa koja ima glavu i rep, taktièki zrela, besprekorno fizièki spremna i sposobna da celu utakmicu odigra u visokom ritmu, bez velikih oscilacija.

Na prošlom Svetskom prvenstvu (SP) Švedjani su iznenadili sve, kada su se iz "grupe smrti" uz Englesku plasirali u osminu finala, ostavivši iza sebe selekcije Nigerije i Argentine, koja je bila jedan od favorita Mundijala.

Taj rezultat u Japanu i Južnoj Koreji mora da bude upozorenje svima da Švedska na Evropskom prvenstvu u Portugalu nikome neæe biti lak zalogaj.

Reprezentaciju vodi tandem dobrih struènjaka - Tomi Sodeberg, vrhunski motivator, i Lars Lagerbek, vrsni taktièar.

Njih dvojica odlièno saradjuju veæ pet godina, a šampionat u Portugalu biæe im poslednje takmièenje na kome æe voditi "vikinge" i poslednja prilika da ostvare znaèajniji uspeh, s obzirom da je Sodeberg najavio povlaèenje posle EP-a.

Švedjani su lako osvojili prvo mesto u kvalifikacionoj grupi za kontinentalni šampionat, a jedini poraz pretrpeli su u poslednjem kolu (od Letonije 0:1), kada su veæ overili portugalsku vizu.

Lagerbek i Sodeberg podmladili su selekciju, udahnuli joj nove ideje i mnogi smatraju da je ova švedska reprezentacija jaèa od one koja je igrala na SP pre dve godine.

Švedjani su u kvalifikacijama igrali u sistemu 4-4-2, ali povratkom u reprezentaciju Henrika Larsona sistem æe verovatno modifikovati u 4-3-1-2.

Uz veterana Seltika, 34-godišnjeg Larsona, sigurno najveæe zvezde švedske ekipe su 23-godišnji napadaè Ajaksa Zlatan Ibrahimoviæ, trenutno jedan od najtraženijih fudbalera u Evropi, i igraè londonskog Arsenala Fredi Ljunberg.

Snaga Švedjana leži pre svega u sjajnom napadaèkom tandemu Ibrahimoviæ-Larson, koji u stanju da stvori probleme svakoj odbrani, i u dobro ukomponovanoj sredini terena sa Ljunbergom na levoj strani, Kim Kalstromom i snažnim Tomasom Svensonom u sredini i Tobijasom Linderotom na desnom boku.

Problem Švedjana na šampionatu Portugalu može da bude defanzivna linija, koja, ipak, nije na nivou ostatka tima, kao i nedostak kreativnosti na sredini terena, s obzirom da osim Ljunberga èini se da Švedjani nemaju igraèa koji može da ponudi lopte iznenadjenja, koje otvaraju odbrane rivala.

Medjutim, ako Kalstrom prikaže deo talenta kojim raspolaže, nesumnjivo je da æe Ibrahimoviæ i Larson imati dovoljno upotrebljivih lopti da odvedu "vikinge" daleko.

U Grupi A Švedjani su pored Italijana glavni kandidati za drugi krug.

Švedjanima æe šampionat u Portugalu biti tek treæi nastup na Evropskim prvenstvima, 1992. godine kada su bili domaæini finalnog turnira dogurali su do polufinala, a 2002. godine ispali su u grupi.

Najveæe uspehe reprezentacija Švedske ostvarila je na Svetskim prvenstvima. "Vikinzi" su 1958, na svom terenu u finalu Mundijala poraženi od Brazila, dok su 1950. i 1994. godine osvojili treæe mesto.

Sastav reprezentacije Švedske na Evropskom prvenstvu u Portugalu:

Golmani: 1-Andreas Isakson (Jorgarden), 12-Magnus Hedman (Ankona), 23-Magnus Kilsted (FK Kopenhagen).

Odbrana: 2-Tedi Luèiæ (Bajer Leverkuzen), 3-Olaf Melberg (Aston Vila), 4-Johan Mjalbi (Seltik), 5-Erik Edman (Herenven), 14-Aleksander Ostlund (Hamarbi), 13-Peter Hanson (Herenven), 15-Andreas Jakobson (Brondbi), 22-Erik Valsted (Helsingborg).

Vezni red: 6-Tobijas Linderot (Everton), 7-Mikael Nilson (Halmštad), 8-Anders Svenson (Sautempton), 9-Fredrik Ljungberg (Arsenal), 16-Kim Kalstrom (Ren), 17-Anders Anderson (Belenenšeš), 19-Pontus Farnerud (Strazbur), 21-Kristijan Vilhelmson (Anderleht).

Napadaèi: 10-Zlatan Ibrahimoviæ (Ajaks), 11-Henrik Larson (Seltik), 18-Matijas Jonson (Brondbi), 20-Markus Albak (Aston Vila). v

XS
SM
MD
LG