Linkovi

Engleska - 2004-06-12


Selektor fudbalske reprezentacije Engleske Sven Joran Erikson može da se nada da æe tokom narednih 20-tak dana biti glavna figura na zadnjim, sportskim stranama engelske štampe i da æe se tako napustiti one koje pišu o skandalima.

Kada je poèela kvalifikaciona kampanja Engleske, Erikson je dospeo u žižu interesovanja tabloida zbog veze sa švedskom tv-voditeljkom Urlikom Jonson, a potom je bilo puno glasina o njegovom moguæem angažovanju na klupi Èelsija.

Stabilnost nije imao, mira nije imao, a da li æe imati uspeha na EP u Porugalu krajnje je neizvesno. Sigurno je da æe Francuska, Hrvatska i Švajcarska u Grupi B biti jaki protivnici, a da li æe neki od njih biti i prekrupan zalogaj nisu sigurni ni sami izabranici engleskog selektora.

Dejvid Bekam, prva zvezda engleskog tima, izjavio je nedavno da ne zna šta da oèekuje, jer je taj tim sposoban i za velika dela, ali i za velike greške.

Ipak, Erikson ima dobar "dosije". U 19 utakmica od kada je on preuzeo kormilo reprezentacije, kao prvi stranac na tom poslu u istoriji engleskog fudbala, njegov tim je izgubio samo od Brazila u èetvrtfinalu Svetskog prvenstva 2002.

Engleska raèuna na napadaèa Majkla Ovena, iako je za njega protekla sezona u Liverpulu bila najgora u karijeri. Ometen povredom, slabom formom i spekulacijama da bi mogao da napusti klub, Oven je završio sezonu sa ukupno 21 golom za Liverpul i reprezentaciju.

To je daleko ispod proseka - 31 gola, na koje je Oven navikao svoje navijaèe u prethodne tri godine.

Ono što bi, medjutim, moglo dobro da dodje i Engleskoj i Ovenu, je motiv, a ako ništa drugo sigurno je da æe on želeti da se ponovo dokaže.

Nakon što nije uspeo da osvoji titulu sa Real Madridom, Bekam æe pokušati da uzme neku kompenzaciju na EP. Ni njemu neæe nedostajati motiva.

Erikson æe se sigurno nadati da æe i Bekam i Oven pružiti svoj maksimum, jer su oni najvažniji igraèi njegovog tima, i teško je predvideti gde bi se Englezi našli bez njih.

U odnosu na kvalifikacije za EP, gde su ostvarili šest pobeda i dva remija i bili bez poraza, selektor je u Portugal poveo nešto izmenjeni sastav.

Dejvida Simana na mestu golmana zamenio je Dejvid Džons. Odbrana je oslabljena izostankom Rija Ferdinanda, koji je suspendovan zbog propuštene doping kontrole, što bi mogao da bude veliki minus za Engleze, s obzirom da je on pružao veliku sigurnost saigraèima ispred.

Ono što je upadljivo, a što ranije i nije baš odlikovalo engleski reprezentativni fudbal, je velika sloga u timu. To se naroèito dobro videlo baš kada je Ferdinand kažnjen i kada su oni, uprkos protestu cele nacije štrajkovali i umalo propustili odluèujuæi meè protiv Turske u kvalifikacijama.

Pored izostanka Ferdinanda, Engleze æe najviše muèiti umor, posle napornih sezona koje su imali u Premijer ligi i evrospkim takmièenjima. Od toga da li æe lekari, fizioterapeuti i ostali koji o tome brinu uspeti da ih osveže zavisi i konaèan redosled na tabeli EP u Porugalu.

Golmani: 1-Dejvid Džejms (Manèester City), 13-Pol Robinson (Totenhem), 22-Jan Voker (Lester Siti);

Odbrana: 2-Gari Nevil (Manèester junajted), 14-Fil Nevil (Manèester junajted), 5-Džon Teri (Èelsi), 15-Ledli King (Totenhem), 16-Džejmi Karager (Liverpul), 6-Sol Kampbel (Arsenal), 3-EŠli Kole (Arsenal), 12-Vejn Bridž (Èelsi);

Vezni red: 7-Dejvid Bekam (Real Madrid), 17-Nicki Bat (Manèester junajted), 8-Pol Skols (Manèester junajted), 4-Stiven Džerard (Liverpul), 18-Oven Hargrivs (Bajern Minhen), 11-Frenk Lampard (Èelsi), 19-Džo Kol (Èelsi), 20-Kiron Dajer (Njukasl)

Napad: 10-Majkl Oven (Liverpul), 9-Vejn Runi (Everton), 21-Emil Heski (Birmingem siti), 23-Darius Vasel (Aston Vila)

XS
SM
MD
LG