Linkovi

Rusija - 2004-06-12


Fudbalska reprezentacija Rusije je manje-više redovni uèesnik velikih turnira i takmièenja, i to bez veæih uspeha, ali sa karakteristikom vrlo nepredvidljive ekipe koja može mnogima da pokvari raèune.

Uprkos tome što ima mnogo iskusnih igraèa koji su igrali na najvišem nivou, Rusija je do EP morala da dodje tek posle baraža u kome je u dve utakmice pobedila Vels sa ukupno 1:0. Uprkos što je pobedila i lidera grupe Švajcarsku, gubila je od Albanije i Gruzije.

Promenu u kvalifikacijama doneo selektor Gerogij Jarcev, koji je u tim vratio nekoliko veterana, medju kojima su Sergej Titov, Aleksandar Mostovoj i Dmitri Alejnièev, koji su iz tima ispali posle jako lošeg nastupa na mundijalu 2002. godine.

Jarcev je takodje bio spreman da menja taktiku tima od krajnje defanzivne do krajnje ofanzivne. Njegov najveæi uspeh je, medjutim, taj što je ekipi podigao moral, doneo joj samopouzdanje i vratio navijaèe na stadione.

Harizmatièni trener postao je skoro u trenutku heroj nacije i predmet hvale iste štampe koja ga je samo dva meseca ranije nipodaštavala i isticala potrebu da se angažuje stranac za selektora.

Najveæi problem za popularne "baæuške" biæe odsustvo Titova, koji je pao na doping testu i suspendovan je na 12 meseci. Selektor je ostao šokiran, kao i cela zemlja, ali i dalje veruje da njegov tim može daleko da dogura.

Jedan od veæih uspeha selektora je i pronalaženje mesta za pridošlicu Dmitrija Bulikina, koji je u svom tek drugom nastupu u reprezentaciji postigao het-trik u trijumfu nad Švajcarskom od 4:1.

Ovaj 24-godišnji napadaè privlaèi pažnju i svojom visinom od 1,93 metra. On bi trebalo da bude jedan od kljuènih igraèa Rusije na šampionatu, a postojanost je pokazao posle velikog uspeha u meèu sa Švajcarskom, kada je i Gruziji dao gol i izjednaèio rezultat da bi njegov tim na kraju trijumfovao sa opuštenih 3:1.

Ove novajlije u ruskoj reprezentaciji traže uspeh i priliku da se afirmišu, znajuæi da æe imati još prilika, ali to ne važi za veterana Aleksandra Mostovoja, koji æe u avgustu napuniti 36 godina.

"Da imam samo 20 godina, rekao bih sebi da treba da uživam u atmosferi, ali kada prevalite 30, stvari postaju sasvim drugaèije. Znam vrlo dobro da je šampionat u Portugalu poslednja šansa da se dokažem, što važi i za mnoge moje saigraèe", rekao je Mostovoj.

Njegova poslednja tri nastupa na velikim takmièenjima bila su neuspešna.

Rusija je pred mundijal 1994. godine imala odlièan tim i velike ambicije, ali su se tadašnji kapiten Igor Šalimov i Andrej Kanèelskis posvadjali sa selektorom i predvodili bojkot sedmorice igraèa, tako da je reprezentacija takmièenje završila veæ posle prve faze.

Na Evropskom prvenstvu dve godine kasnije, Rusija je imala takodje jak tim, ali joj je raspoložena Èeška, koja je kasnije igrala finale, pokvarila planove, tako da je i tada takmièenje završeno posle prve faze.

Posle tog turnira Ruski reprezentativni fudbal dospeo je na najniže grane i reprezentacija nije uspela da se plasira na mundijal 1998. i EP 2000. godine.

Tada je došao za Mostovoja malerozni mundijal 2002. godine, kada se igraè povredio u poslednjem pripremnom meèu. Tadašnji selektor Oleg Romancev ga je ipak uvrstio sastav, ali on nije igrao ni u jednom od tri meèa pre eliminacije sa turnira.

Sadašnja situacija podseæa na ondašnju, ali i Mostovoj i ostali igraèi veruju da æe u Portugalu biti drugaèije.

"Jedva èekam da zaigram za svoju zemlju i to je jedino što sada želim da uradim. Svi smo motivisani da odigramo dobro", rekao je Mostovoj.

Sastav:

Golmani: 1-Sergej Ovèinjikov (Lokomotiva Moskva), 12-Vjaèeslav Malafejev (Zenit Sankt Peterburg), 23-Igor Akinfejev (CSKA Moskva)

Odbrana: 16-Vadim Jevsejev, 17-Dmitrj Senjikov (obojica iz moskovske Lokomotive), 13-Roman Šaronov (Rubin Kazanj), 21-Aleksej Bugajev (Torpedo Moskva), 14-Aleksandar Anjukov (Krila Sovjetov)

Vezni red: 10-Aleksandar Mostovoj (Selta Vigo), 4-Aleksej Smertin (Portsmut), 15-Dmitri Alejnièev (Porto), 20-Dmitri Loskov, 7-Marat Ismailov (obojica iz moskovske Lokomotive), 8-Rolan Gusev, 22-Jevgenij Aldonin (obojica iz moskovskog CSKA), 5-Andrej Karajka (Krila Sovjetov), 2-Vladislav Radimov, 19-Vladimir Bistrov (obojica iz sanktpeterburškog Zenita(, 6-Igor Semšov (Torpedo Moskva)

Napad: 3-Dmitri Sièev (Lokomotiva Moskva), 9-Dmitri Bulikin (Dinamo Moskva), 11-Aleksandar Keržakov (Zenit Sankt Petersburg), 18-Dmitri Kirièenko (CSKA Moskva)

XS
SM
MD
LG