Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/afp/20040610/capt.sge.dca23.100604125542.photo00.default-384x283.jpg">Amerikanci odaju poslednju poštu Ronaldu Reganu - 2004-06-10


Telo Ronalda Regana, radio voditelja, glumca, politièara i nekadašnjeg amerièkog predsednika sada leži u zgradi Kongresa. On je deseti je amerièki predsednik kome je ukazana ta èast. ... Avion sa kovèegom, umotanim u amerièku zastavu,, sleteo je na pistu vazduhoplovne baze Endrjuz. Do Vašingtona, kovèeg je prevezen automobilom, a onda je postavljen na topovski lafet sa šestopregom i dovezen je do zgrade Kongresa. Jedan od konja bio je bez jahaèa, što je simbolièno predstavljalo gubitak vrhovnog komandanta. Dok je iznad Kapitol hila preletala poèasna eskadrila od 21 lovaèkog aviona, kovèeg je polako unet u centralni hol Kongresa, zasvodjen kupolom. U prisustvu Nensi Regan i drugih èlanova porodice, kapelan Predstavnièkog doma, Denijel Koflin, je rekao :

”Ronald Vilson Regan odigrao je mnogo uloga u životu - bio je suprug, otac, guverner. Ali u svetu je zapamæen kao èetrdeseti predsednik Sjedinjenih Država. Ta uloga izgledala je laka, zahvaljujuæi njegovom stilu i šarmu. Svojom saoseæajanošæu i sposobnošæu da odredi pravi trenutak za akciju, doneo je ovoj zemlji snagu karaktera i obnovio nadu, ” rekao je Koflin.

Oproštajne govore proèitali su i vršilac dužnosti predsedavajuæeg Senata, Ted Stivens, i predsedavajuæi Predstavnièkog doma, Denis Hastert, ukazavši da je Regan uputio oštru poruku diktatorskim režimima da se civilizovani svet neæe smiriti sve dok sloboda ne zavlada svim delovima sveta.

Potpredsednik Rièard Èejni, koji je osamdesetih godina bio èlan Reganove administracije, rekao je da su Reganova snaga karaktera i ubedjenja, sposobnost rukovodjenja i hrabrost bili oèiti do kraja njegovog života.

Predsednik Džordž Buš nije prisustvovao toj sveèanosti, jer prisustvuje sastanku Grupe 8, u Džordžiji. On æe se danas vratiti u Vašington gde æe uèiniti zvaniènu posetu udovici Nensi Regan i èlanovima porodice. Predsednik Buš i supruga Lora takoðe nameravaju da odaju poslednju poštu predsedniku Reganu. Na pomenu, sutra, u Nacionalnoj katedrali, govore æe održati predsednik Buš i njegov otac, bivši predsednik Buš, koji je 1989. godine izabran na taj položaj posle Regana.

Hiljade ožalošæenih, od kojih su mnogi prevalili dug put da bi stigli u Vašington, odavaæe poštu Reganu do sutra u sedam sati ujutru. Posle pomena u katedrali, kovèeg sa Reganovim telom ponovo æe biti ukrcan u avion radi povratka u Kaliforniju, gde æe biti sahranjen u prisustvu porodice i najbližih prijatelja.

SAUČEŠĆE ZVANIČNIKA SRBIJE I CRNE GORE

Ambasador SCG Ivan Vujačić uručio je Državnom sekretarijatu SAD pismo saučesća koje je povodom smrti bivšeg američkog predsednika Ronalda Regana, predsedniku Džordžu Busu uputio predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović.

“Predsednik Ronald Regan je ostvario ogroman uticaj na međunarodne odnose i ostace upamćen kao vodeći državnik u dugom nastojanju da se prevazidju svetske podele i kao pobednik u borbi da se ispune snovi demokratskog sveta”, navodi se izmdju ostalog u pismu predsednika SCG.

Izraze najdubljeg saučesca uputio je i ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković.

Ambasador Vujačic se u sredu popodne upisao u knjigu žalosti koja je otvorena u Stejt Dipartmentu, posle čega je zajedno sa drugim medjunarodnim i američkim zvanicnicima prisustvovao ceremoniji u kongresnoj rotundi, na Kapitol Hilu, kojom se odaje pošta bivšem američkom predsedniku.

Svečanoj Komemoraciji povodom smrti Ronalda Regana koja će u petak biti održana u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu prisustvovaće, kako je predvidjeno i potpredsednik Skupštine državne zajednice Srbije i Crne Gore Milorad Drljević.

XS
SM
MD
LG