Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/ttpcworld/20040602/capt.flattv_yahoo.jpg ">Japanci eksperimentišu sa televizijom ultravisoke definicije - 2004-06-08


Japanski inženjeri opet pokušavaju da prevazidju sami sebe. Takozvana ”televizija visoke rezolucije,“ sliènija filmskoj nego televizijskoj slici, nije još takoreæi ni zaživela, a oni veæ eksperimentišu sa ”televizijom ultravisoke definicije,“ koja je 16 puta preciznija od prethodne.

Kako kažu, cilj im je da jednoga dana dostignu nivo zasiæenja èula koji bi se sasvim približio oseæanju da se nalazite na licu mesta. Poredjenja radi, normalna televizijska slika sastavljena je od oko 200 hiljada piksela; slika u televiziji visoke rezolucije, takozvana HDTV, ima oko dva miliona, a televizija ultravisoke rezolucije, nazvana UHDV, ima èak 32 miliona piksela.

Projektovana na ekran sa dijagonalom od oko 11 metara i sa više od 20 audio kanala, ovakva slika stvara doživljaj od koga zastaje dah. Inženjeri japanske nacionalne televizije NHK sada pokušavaju da sabiju sve te piksele na manji ekran.

Medjutim, ne treba se zavaravati. Kvalitetnu televizijsku projekciju ne èine samo pikseli veæ i drugi faktori, na primer kontrast izmedju potpuno crne i potpuno bele boje. Televizija ultravisoke rezolucije verovatno bi mogla da nadje primenu u muzejima, nauènim laboratorijama, možda bolnicama ili na svemirskim teleskopima.

U privatnoj upotrebi možda je neæe nikada biti. Ali, ko zna, sa televizijom visoke rezolucije prvi put je poèelo da se eksperimentiše pre 40 godina, a danas se veæ emituje program u toj tehnici, a prijemnici su sve pristupaèniji obiènim kupcima.

XS
SM
MD
LG