Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/rtv_06nov02_world6_state_boucher_150.jpg">Bauèer: Iran ne može zastrašivati meðunarodnu Atomsku Energiju - 2004-05-28


SAD optužile su Iran da pokušava da zastraši Meðunarodnu Agenciju za Atomsku Energiju prijetnjama da æe u svojim postrojenjima nastaviti obogaæivanje uranijuma ako inspektori Ujedinjenih nacija ne budu potvrdili da vlasti u teheranu u potpunosti saraðuju sa inspektorskom misijom.

Bušova administracija odavno optužuje Iran da pokušava da zloupotrijebi mirnodopski nuklearni program u cilju proizvodnje atomskog oružja. Sada, Vašington spisku zamjerki na ponašanje Teherana dodaje i optužbu o pokušaju zastrašivanja Svjetske organizacije prijetnjama da æe zabraniti inspekcije svojih nuklearnih postrojenja. Komentari amerièkih zvaniènika uslijedili su pošto je predsjednik Irana Mohamed Hatami novinarima u Teheranu rekao da æe nastaviti sa programom obogaæivanja uranijuma i da æe zabraniti iznenadne meðunarodne inspekcije svojih nuklearnih postrojenja, ako inspektori UN odbiju da priznaju da vlada u Teheranu saraðuje sa Meðunarodnom agencijom za atomsku energiju. Hatami je rekao da æe odluka o nastavku saradnje za meðunarodnom agencijom zavisiti od stavova borda te Agencije, koji bi trebalo da budu saopšteni narednog mjeseca u Beèu. Ukoliko bord saopšti da Teheran ne saraðuje u potpunosti savjet bezbjednosti bi mogao da uvede sankcije Iranu.

Na konferenciji za novinare u Vašingtonu, portparol Državnog sekretarijata Rièard Bauèer rekao je da Iran nikada nije u potpunosti saraðivao sa meðunarodnom organizacijom i da je svaki pritisak Teherana – neutemeljen.

«Ne mislimo da su utemeljeni pokušaji zastrašivanja Meðunarodne Agencije koja utvrðuje da li Iran poštuje svoje obaveze. Meðunarodna Agencija dokumentovala je 18-godišnji nuklearni program u Iranu tokom kojih Teheran nikada nije pružio jasne dokaze da je taj nukelarni program iskljuèivo mirnodopski. Iran je jasno stavio da znanja da ga jednostavno ne obavezuje obeæanje o suspenziji programa obogaæivanja uranijuma. «

Bauler je rekao da SAD oèekuju novi izvještaj direktora Meðunarodne Agencije, Mohameda El Baradeja o iranskom nuklarnom programu tokom narednih nekoliko dana i ponovio apel vlastima u Teheranu da u potpunosti saraðuju sa agencijom UN. Bauèer je istovremeno izbjegao da odgovori na pitanje da li æe Vašington vršiti pritisak na bord Meðunarodne Agnecije da Iran prijavi Savjetu bezbjednosti. rekao je da amerièki zvaniènici prije bilo kakve odluke žele da vide El Baradejev izvještaj.

XS
SM
MD
LG