Linkovi

Stanje ljudskih prava u Venecueli - 2004-05-22


U Venecueli su ugrožena ljudska prava, tvrdi organizacija Amnesti Internešnel u svom novom izveštaju. Do najnovijih povreda došlo je kao reakcija na zahteve za opozivom predsednika Uga Èaveza (Hugo Chavez). Autori peticije tvrde da je politika predsednika Èaveza osiromašila na milione Venecuelanca, kao i da je zemlju dovela pred privredni kolaps. Najmanje 14 osoba je poginulo, dok je bar 200 povreðeno u sukobima sa policijom. Veliki broj demonstranata je bio nasilan, ukazuje Amnesti Internešnel, ali su snage bezbednosti «èesto koristile preteranu silu, što je doprinelo rasplamsavanju nasilja, umesto njegovom spreèavanju ili kontroli», dodaje ta meðunarodna organizacija. Dejstvo snaga bezbednosti, ukazuje se u izveštaju, pokreæu «ozbiljna pitanja o spremnosti» kljuènih vladinih institucija «da spreèe i kazne takve povrede bez pristrasnosti.» Nepoštovanje ljudskih prava, tokom demonstracija, navelo je Miloša Alkalaja, venecuelanskog ambasadora pri UN, da podnese ostavku. Gospodin Alkalaj objašnjava da više nije mogao da brani stanje ljudskih prava u Venecueli.

«Posebno zato što se nalazim u ovoj organizaciji, UN, gde se svaki dan susreæemo sa tim pitanjem, ambasador Venecuele ne može da nastavi da uèestvuje u radu komiteta za ljudska prava, da brani stanje ljudskih prava u svojoj zemlji, kakvo svakoga dana možete videti u štampi i na vestima.»

Gospodin Alkalaj naglašava da ga je ražalostilo da vidi da Venecuela, kako je rekao, pati od povreda osnovnih principa:

«Postoje naèini da se održi red, bez ubijanja ljudi i bez hapšenja, bez eliminacije politièkih protivnika, bez torture, a to je ono za što smo se u Latinskoj Americi borili za demokratiju.»

Povrede ljudskih prava u Venecueli mogle bi da dalje ugroze ionako krhku pravnu strukturu i da dovedu do daljih politièkih nemira. Kako navodi Amnesti Internešnel, «nedostatak nepristrasnosti» vlade predsednika Èaveza «preti da ojaèa kulturu nedodirljivosti, koja je dugi niz godina odlikovala povrede ljudskih prava u Venecueli.»

XS
SM
MD
LG