Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/2003-civic-hybrid.jpg">Automobili 'Hibridi' - spas za ekosisteme i novèanike - 2004-05-19


U svetlu sve veæe cene benzina ovde u SAD, u proteklih nekoliko meseci znaèajno je porasla prodaja hibridnih vozila – koje pokreæe kombinacija klasiènog benzinskog i elektriènog motora. Novinar auto-moto redakcije «Glasa Amerike» Džon Birèard pripremio je opširniji izveštaj o tome kako su hibridna vozila od kurioziteta postala stvarnost.Najveæi japanski proizvoiðaè automobila – Tojota naparavila je prvo hibridno vozilo, koje je nazvala Prius, 1997. godine, ali je istorija «hibrida» u Americi poèela dve godine kasnije, kada je predstavljena Honda Insajt – mali dvosed kupe.

Najvažniji razlozi za postojanje «hibrida» su: velika ušteda goriva i manje izduvnih gasova. A tu je i velika prednost u odnosu na èisto elektrièno vozilo – hibrid nikada ne mora da puni akumulator.

Prema izveštaju firme «R. L: Polk & Company», koja prikuplja i objavljuje informacije u vezi sa automobilima, broj Amerikanaca koji voze hibridna vozila porastao je za više od 25 odsto u prošloj godini. Mark Poze, analitièar u ovoj kompaniji, kaže da treba oèekivati da se veliki rast nastavi.

«Trenutno, postoje dva velika igraèa – Honda Sivik i Tojota Prius. Meðutim u narednih godinu dana, u ponudi æe se naæi i neki pik-apovi odnosno SUV-jevi sa hibridnim motorima, kao i neka vozila srednje klase, što æe pomoæi da «hibridi» još više postanu sastavni deo auto-industrije»

Mark Poze zna i drugi razlog koji bi trebalo da izazove porast prodaje «hibrida».

«Druga stvar na koju treba obratiti pažnju je, pretpostavljam, cena benzina. To æe neke ljude sigurno naterati da o «hibridu» razmišljaju više od puke znatiželje»

Ako je suditi po komentarima portparola Honde, Krisa Notona, ova kompanija ima jasnu nameru da hibridna vozila postanu standard.

«Mi smo nedavno objavili da æemo kasnije ove godine predstaviti sedan srednje klase Akord V-6 Hibrid. I dok je Sivik Hibrid uglavnom dizajniran za kako bi pre svega štedeo gorivo, Akord VD-6 Hibrid biæe u tom smislu slièan Siviku, ali æe imati i bolje performanse nego postojeæi sedan V-6, znaèi veoma dobre performanse», kaže Noton.

Prodaja hibridnih vozila trenutno je skoncentrisana na Istoènoj i Zapadnoj obali SAD. Mark Poze kaže da prednjaèi savezna država Kalifornija, veæ dugo godina najveæe tržište za automobile u Americi.

«Manje izduvnih gasova i slabija potrošnja goriva oduvek su bili prioriteti u celoj zemlji. Meðutim, Kalifornija, Virdžinija, Florida, Merilend i Vašington, to su trenutno pet država sa najviše registrovanih hibridnih vozila», kaže Mark Poze.

Kupci «hibrida» plaæaju izmeðu dve i tri hiljade dolara više od cene automobila sa konvencionalnim motorom u istoj klasi. Kris Noton iz Honde odgovara zbog èega:

"U jednoj Hondi Sivik Hibrid imate èetvoro-cilindrièni benzinski motor, ali pored toga imate i elektrièni motor i delove uz to, koji èine da hibrid radi – odnosno akumulator i kontrolni ureðaj".

U 2003. godini u SAD je bilo registrovano 43 hiljade hibridnih vozila, ali u poreðenju sa 16 miliona, koliko je ukupno prodato, ona èine tek mali deo automobilske «populacije». Meðutim, s obzirom na to da i Ford i Dženeral Motors ove godine poèinju da proizvode SUV i «pik ap» hibride, a da Honda i Tojota proširuju svoju ponudu, jasno je da prodaja «hibrida» može samo da raste.

XS
SM
MD
LG