Linkovi

Svetozar Maroviæ razriješio dužnosti Savjetnika za odbranu Blagoja Grahovca - 2004-05-15


Grahovac je dodao da ne može da komentariše Maroviæevu odluku i da se nada da æe predsjednik zajednice Srbija i Crna Gora smoæi snage da mu je saopšti, »ako je ona taèna«.

Odluku o razrješenju Grahovca, saznajemo, Maroviæ je donio kada je proèitao pismo koje mu je njegov savjetnik poslao prije dva dana i u kojem, u oštrom tonu, ne štedi èlanove Vrhovnog savjeta odbrane, pa ni Maroviæa.

Maroviæ, navodno, nije mogao da otrpi ocjene Grahovca “o stvarnom stanju u Vojsci SCG i u državnoj zajednici”, koji mu je, izmeðu ostalog, zamjerio i što doprinosi uèvršæenju, kako je naveo, “neofašistièke Miloševiæeve strukture u vojsci”. Ista optužba ovim pismom adresirana je i na drugog èlana VSO iz Crne Gore, predsjednika Republike Filipa Vujanoviæa.

U èestim pismima upuæivanim Maroviæu, Grahovac je upozoravao na sporu reformu i za to optuživao bivšeg ministra odbrane Borisa Tadiæa i njegovog zamjenika Vukašina Maraša, kao i naèelnika Generalštaba generala Branka Krgu i veæinu u vrhu vojske.

General Grahovac se veæ duže javno zalaže za znaèajno smanjenje vojske, koja bi u Crnoj Gori trebalo da ima najviše tri hiljade vojnika i obalsku stražu umjesto mornarice, kao i za odlazak iz armije svih koji su služili Miloševiæu, te za uspostavljanje potpune civilne kontrole nad njom. On je ranije najavio da ga eventualni Maroviæev otkaz neæe pokolebati da nastavi da se bori za svoja uvjerenja

A predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapiæ rekao je danas da æe ponuditi generalu Blagoju Grahovcu, mjesto u svom timu.

General Blagoje Grahovac danas nije želio da komentariše poziv predsjednika parlamenta Ranka Krivokapiæa . A reagujuæi na njegovu smjenu, potpredsjednik Socijalistièke narodne partije Zoran Žižiæ izjavio je da je to dobar potez, koji je Svetozar Maroviæ odavno trebalo da napravi.

"Grahovac je, pouzdano znam iz kontakta sa ljudima iz Vojske SCG, bio èovjek koji je mnogo štetio Vojsci, stvarao je nezdravu atmosferu i ambijent potcjenjivanja, omalovažavanja i proganjanja oficira i pripadnika Vojske", rekao je Žižiæ, dok je visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vukoviæ naveo da o tome nema niti pozitivan, niti negativan stav.

XS
SM
MD
LG