Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/voa_czech_elections%202004_09Jan04_220.jpg">Irak i dalje dominira amerièkom predsednièkom kampanjom - 2004-05-15


Skandal iraèkih zatvorenika dominira domaæom politièkom scenom, ne samo u Kongresu, veæ i u predsednièkoj kampanji. Senator iz Masaèusetsa, Džon Keri, predsednièki kandidat Demokratske stranke, izjavio je da skandal preti da potkopta sve što SAD nastoje da ostvare u Iraku. U intervjuu televiziskoj mreži MSNBC, on je rekao.

“ Afera je izložila veæoj opasnosti naše vojnike i u velikoj meri æe podstaæi još veæe regrutovanje terorista. Afera je unazadila rat protiv terorizma. Mislim da bi ja mogao da efektivnije vodim rat protiv terorizma i da pridobijem saradnju drugih zemalja. ”

Predsednik Buš je obeæao detaljnu istragu o zlostavljanju iraèkih zatvorenika i obeæao da æe krivci biti osudjeni. Medjutim, zabrinutost javnosti zbog situacije u Iraku postala je još složenija posle objavljivanja prizora mladog amerièkog civila kome teroristi odsecaju glavu u znak odmazde zbog maltretiranja iraèkih zatvorenika. Predsednik Buš osudio je ubistvo Nikolasa Berga.

“ Njihova namera je da nas pokolebaju, da uzdrmaju naše samopouzdanje. Medjutim, akcije terorista nas podseæaju kako su svetu preko potrebna slobodna i miroljubiva društva. Mi æemo završtiti našu misiju. Završiæemo naš zadatak.”

Prema anketama javnog mnjenja, situacija u Iraku se negativno odražava i na popularnost predsednika, šest meseci uoèi predsednièkih izbora. Medjutim, mnogi biraèi izgleda da nisu spremni da se izjasne da li smatraju da senator Keri treba zameni predsednika Buša. Evo šta o tome kaže Viliam Šnajder, politièki analitièar u institutu “American Enterprise” u Vašingtonu.

Amerikanci pokreæu složena pitanja o Bušu. Predsednikova popularnost od 49-osto sada je na ivici da osujeti njegob reizbor. Medjutim, u ovom momentu amerièki biraèi nisu spremni da otvorenih ruku prihvate Džona Kerija. Predsednik je uspešno ukazao na neka pitanja koja se odnose na Kerija. ”

Ta pitanja se postavljaju zahvaljujuæi, uglavnom, televizijskom reklamnom blicu Bušove kampanja koja osporava Kerijev politièki rad u domenu nacionalne bezbednosti. Pristalice Kerija su pokrenule soptevenu reklamnu kamapanju sa namerom da bolje upoznaju biraèe sa Džonom Kerijem kao èovekom, i sa onim za šta se on zalaže kao predsednièki kandidat. Senator Keri ove nedelje govori o zdravstvu, dok se predsednik usredsredio na izbore. Medjutim, uopšte govoreæi, predsednièku kampanju su potisnuli dogadjaji u Iraku. Karlin Boumen, analitièar istraživanja javnog mnjenja, kaže da je u ovom trenutku veæina Amerikanca izgleda spremna da podrži sprovodjenje amerièke misije u Iraku.

“U ovom momentu, gradjani nisu sigurni da mi pobedjujemo niti veruju da smo spremni da uložimo ono što je potrebno da bi smo pobedili, ali istovremeno nisu sigurni ni da gubimo. Medjutim, jasno je da nisu sprmeni da prihvate povlaèenje.Vlada velika zabrinutost.”

Medjutim, Baumanova kaže da bi do promene ishoda anketa javnog mnjenja moglo lako da dodje u zavisnosti od razvoja dogadjaja u Iraku, što bi mogao da postane odluèujuæi faktor u izbornoj kampanji u momentu kada predsednik Buš i senator Keri uživaju podjednaku podršku biraèa.

XS
SM
MD
LG