Linkovi

Atina spremna za Olimpijske igre - 2004-05-12


Svi radovi na objektima koji æe se koristiti na predstojeæim Olimpijskim igrama u Atini, u avgustu mesecu ove godine, biæe završeni u predviðenom roku, saopštili su predstavnici Meðunarodnog olimpijskog komiteta, po završetku poslednje inspekcije borilišta u grèkoj prestonici. Posle višemeseènog kašnjenja i strahovanja da Atina neæe biti spremna da organizuje Olimpijske igre, glavni inspektor MOK-a Denis Osvald, dao je zeleno svetlo Grcima, rekavši novinarima danas da su sve njegove sumnje otklonjene.

"U prošlosti smo bili skeptièni po pitanju nekih borilišta, nekih graðevina i nekih radova…zato sam veoma sreæan što mogu da saopštim da su te sumnje nestale. Nema rizika kod nijednog projekta i znamo da æe sve biti završeno na vreme", rekao je Osvald.

Poverenje koje im je ukazao Osvald, veliko je olakšanje za organizatore Igara, jer ih je Meðunarodni olimpijski komitet mesecima pritiskao da ubrzaju sa pripremama. Predsednik Organizacionog komiteta igra Jana Angelopulos-Daskalaki maltene je priznala da je Grèka protraæila prve tri godine pošto je dobila organizaciju Igara. Uzrok su uglavnom bila politièka previranja oko dodele najveæih ugovora o izgradnji. Meðutim, ona je dodala da Grèka nadoknadila izgubljeno vreme.

"Uradili smo sedmogodišnji posao za èetiri godine. To je èinjenica i dokaz šta mi Grci možemo da uradimo kada radimo fokusirano i profesionalno", zakljuèila je Angelopulos-Daskalaki.

Posetak inspekcije MOK-a Atini poklopila se sa poèetkom postavljanja velikog staklenog i èeliènog krova na glavni Olimpijski stadion, što je ujedno bila i jedna od najveæih briga organizatora. Meðutim, i dalje više od polovina borilišta je nedovršeno, a radovi na glavnim infrastrukturnim projektima, kao što su novi putevi i železnica, još traju. Pored toga postoji i bezbednosni porblem. Iako su Grci potrošili skoro milijardu dolara kakao bi zaštitili sportiste i posetioce, tri male bombe eksplodire su prošle nedelje u blizini jedna atinske policijske stanice, ali nije bilo žrtava. Vlada je okrivila lokalne ekstremiste, a MOK je odbacio povezanost tog incidenta sa olimpijskim igrama. Meðutim, napadi su izizvali nervozu u nekim drugim državama, koje se sada pitaju da li æe Olimpijske igre u Atini zaista biti bezbedne.

XS
SM
MD
LG