Linkovi

Milenijumski izazov - 2004-05-12


Sjedinjene Države su proteklih dana izabrale prvih šesnaest država koje mogu da dobiju pomoæ na osnovu programa pomoæi “Milenijumski izazov”. Tim projektom, Sjedinjene Države se obavezuju da poveæaju pomoæ za razvoj onim zemljama u kojima se sprovodi ekonomska, politièka i socijalna strategija koja ih vodi ka veæem ekonomskom rastu i razvoju. Te zemlje æe sastaviti svoje predloge za razvoj koji æe potom postati osnova za ugovore u okviru “Milenijumskog izazova”. U prvoj grupi država-kandidata za “Milenijumski izazov” su Jeremenija, Benin, Bolivija, Zelenortska ostrva, Gruzija, Gana, Honduras, Lesoto, Madagaskar, Mali, Mongolija, Mozambik, Nikaragva, Senegal, Sri Lanka i Vanuatu. Predsednik Džordž Buš je rekao da æe stanovnicima tih zemalja biti bolje zahvaljujuæi odlukama njihovih vlada.

“Madagaskar se agresivno bori protiv korupcije. Ministarstvo pravosuða je suspendovalo desetinu sudija osumnjièenih za korupciju. Vlada sprovodi i veoma ambiciozan program reforme pravosuða. Senegal, najstarija afrièka demokratija, takoðe uvodi nove antikorupcijske zakone i sprovodi nove mere za suzbijanje pranja novca. Honduras daje prioritet poboljšanju obrazovanja i zdravstvenih usluga... I druge zemlje s ponosom mogu da ukažu na sliène primere napretka”, rekao je predsednik Buš, dodavši da lièno apeluje na te zemlje da poštuju progresivne standarde praviènog vladanja, ulaganja u narod i podsticanja ekonomske slobode.

“Reforma može da donese više pomoæi iz Amerike i takoðe više investicija i trgovine, èime bi se vremenom smanjila potreba za pomoæi. Reforma æe se višestruko isplatiti smanjenjem siromaštva i poveæanjem nacionalnog bogatstva i stabilnosti. Moæna kombinacija trgovine i otvorenog tržišta i dobrog vladanja”, zakljuèio je predsednik Buš, “istorijski je dokazan metod za pobedu nad siromaštvom na širokom planu.”

XS
SM
MD
LG