Linkovi

Beograd strahuje od posledica Meronovog pisma Savetu bezbednosti - 2004-05-05


Šef diplomatije državne zajednice Vuk Draškoviæ smatra da æe Meronova prijava imati loše posledice po vlasti u Beogradu, a te posledice mogu se skloniti samo brzim ispunjavanjem obaveza prema Haškom sudu. Ohrabruje da je to jedinstveni stav Saveta ministara i srpske Vlade, rekao je Draškoviæ. Ministar državne zajednice za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajiæ izjavio je da bi trebalo najozbiljnije shvatiti prijavljivanje Srbije i Crne Gore Savetu bezbednosti UN zbog nedovoljne saradnje sa Haškim tribunalom, ali je naveo da ne oèekuje nikakve sankcije, veæ samo jaèe politièke pritiske. Državna zajednica nesumnjivo æe nastaviti saradnju sa Haškim tribunalom jer je to uslov za ulazak zemlje u evropske i evroatlantske integracije, rekao je ministar Ljajiæ. Mi smo se na poslednjoj sednici Saveta mninistara dogovorili da posebnu sednicu posvetimo saradnji sa Haškim tribunalom a poseban sastanak treba da bude održan sa predstavnicima vlade Srbije i vlade Crne Gore gde se mora saèiniti jasna strategija koja æe uputiti jasnu poruku meðunarodnoj zajednici da mi želimo da mi želimo da nastavimo saradnju, rekao je Laljiæ.

A predsednik Graðanskog saveza Srbije i bivši šef diplomatije državne zajednice Goran Svilanoviæ izjavio je da æe prijavljivanje Beograda Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje sa Haškim tribunalom imati negativne posledice po ugled zemlje u svetu i da Vlada Srbije treba hitno da definiše svoju politiku prema Hagu i da formira nacionalni savet a da zatim konkretno nastavi da vodi istragu u vezi sa time gde se general Mladiæ nalazi i da konaèno donese odluku šta æe da radi sa èetvoricom generala, optužnice su tu, generali su tu, odgovornost je na Vladi, rekao je Svilanoviæ.

U Beogradu je boravio još jedan predstavnik Ujedinjenih nacija. Šef UNMIK-a Hari Holkeri ocenio je, kaže se u saopštenjuVlade, u razgovoru sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom da Plan Vlade Srbije o politièkom rešenju situacije na Kosovu predstavlja dobru polaznu osnovu za nastavak dijaloga koji bi doveli do institucionalnih garancija za kosovske Srbe, a premijer Koštunica istakao je da je suština tog plana da se decentralizacijom srpskoj zajednici osigura bezbednost i spreèi ponavljanje martovskih dogaðaja.

XS
SM
MD
LG