Linkovi

Muke crnogorskih novinara - 2004-05-03


Sloboda medija u Crnoj Gori zagarantovana je njenim nedavno usvojenim reformskim medijskim zakonima, kazao je danas medijski ekspert Ajreks-a Henri Busik i naglasio da je nekadašnja državna televizija postala javni servis, a da u Crnoj Gori, za razliku od nekih zemalja regina postoji i novinarsko samoregulatorno tijelo:

”Prošlo je godinu i po od kada su usvojeni medijski zakoni u Crnoj Gori. Neki smatraju da se to davno dogodilo i da se ništa nije promijenilo. Meðutim, za implementaciju je potrebno vrijeme. Mnogo se postiglo u vezi sa slobodom medija”.

Busik je konstatovao da sva ta dostignuæa predstavljaju dobar indikator slobode medija u Crnoj Gori.

I šef kancelarije OEBS u Podgorici Rudolf Bogner konstatovao je da još nije dostignuto optimalan nivo slobode medija.

Napominjuæi da država ne ispunjava zakonom predviðeni dio obaveza prema javnom servisu, šef DESK-a crnogorskog javnog servisa Nataša Baranin je istakla: ‘’Svaka prièa o slobodi medija poèinje i završava tom prièom o finansijskoj nezavisnosti. Sve dok se to ne realizuje, postavlja se pitanje spremnosti odreðenih struktura na vlasti da novinarima i urednicima prepuste da samostalno kreiraju program ove kuæe’’. Baranin je dodala da se TVCG nalazi u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji i da je to jedan od ogranièavajuæih faktora za njen profesionalan rad.

XS
SM
MD
LG