Linkovi

Kofi Anan o Programu razmene nafte za hranu - 2004-05-03


Kritièari optužuju službenike Ujedinjenih nacija i spoljne saradnike, da su pomogli Vladi Sadama Huseina da nezakonito prisvoji milijarde dolara iz ovog programa. Govoreæi u emisiji “Susret sa štampom” televizijske mreže NBC, Kofi Anan je naglasio da bi službenici Svetske organizacije mogli da izgube posao, ako odbiju da pomognu istražiteljima koji proveravaju Program razmene nafte za hranu.

“Takvi æe biti otpušteni, jer moraju da saraðuju sa istragom.”

Ekipu od tri istražitelja predvodi bivši predsednik amerièke Fedeeralne banke, Pol Volker. Komisija nema obavezujuæa ovlašæenja i svoj rad zasniva na dobrovoljnoj saradnji službenika. Kofi Anan je rekao da æe Volkerova ekipa imati pristup kompletnoj dokumentaciji Svetske organizacije koja se odnosi na program, dodavši da istražitelji imaju pravo da ispitaju svakog lužbenika, bez obzira na njegov rang u organizaciji.

“I ako oni na osnovu nalaza zakljuèe da je bilo koji službenik Ujedinjenih nacija bio umešan u korupciju, sa njim ili njom æe se postupiti veoma strogo. Biæe im oduzeta diplomatska prava i imunitet, da bi - ukoliko bude potrebno - mogli da se izvedu pred sud i budu kažnjeni, pored toga što æe biti otpušteni.”

Program razmene nafte za hranu je zapoèet 1996, kao humanitarni program pokrenut s ciljem da se pomogne Iraèanima da prebrode teškoæe zbog meðunarodnih sankcija, koje su im uvedene posle Zalivskog rata 1991. Program je omoguæavao vladi Sadama Huseina da proda odreðenu kolièinu iraèke nafte i za taj novac kupi hranu i druge proizvode. Na prošlonedeljnom kongresnom pretresu, Kancelarija za kontrolu opštih troškova je saopštila da je Sadamova vlada stavila u svoj džep više od 10 milijardi dolara zaraðenih zahvaljujuæi švercu nafte i ilegalnim transakcijama. U svemu tome su uèestvovale stotine kompanija iz više od 40 zemalja. U samim Ujedinjenim nacijama, jedan od najviših zvaniènika zaduženih za nadgledanje programa razmene nafte za hranu, pomoænik generalnog sekretara Benon Sevan, odbacio je sve optužbe upuæene na svoju adresu. Voditelj televizijske mreže NBC, upitao je generalnog sekretara Anana o nedavnom pismu upuæenom iz Sevanove kancelarije jednoj kompaniji, koja je takoðe pod istragom, u kojem se traži da ne saraðuje sa istražiteljima dok ne dobije odobrenje od te kancelarije. Anan je odgovorio da ne može da potvrdi da li je njegov pomoænik bio upoznat sa sadržajem tog pisma, ali je ukazao da se takve akcije preduzimaju na zahtev istražitelja. Anan je takoðe ponovo demantovao tvrdnje da je u celu stvar umešan i njegov sin. Generalni sekretar je obeæao da æe u potpunosti podržati nalaze istražiteljske ekipe i apelovao na svetsku javnost da ne žuri da - kako je rekao - “oblati” Svetsku organizaciju. Njegov asistent Volker je rekao da istražitelji oèekuju da završe prvi izveštaj za otprilike tri meseca, ali da bi cela istraga mogla da potraje duže.

XS
SM
MD
LG