Linkovi

Majers o zlostavljanju iraèkih zatvorenika - 2004-05-02


Amerièki vojni zvaniènici su saopštili da æe svi koji su umešani u zlostavljanje iraèkih zatvorenika biti privedeni pred lice pravde. Kako javlja novinar Glasa Amerike, Majkl Boumen, naèelnik Združenog generalštaba amerièkih oružanih snaga general Rièard Majers govorio je o toj temi u informativnom programu amerièke televizijske mreže FOKS samo nekoliko dana pošto su objavljene fotografije na kojima se vidi kako amerièki vojnici prisiljavaju iraèke zatvorenike na ponižavajuæe poziranje:

U televizijskom program “Vesti nedeljom” televizijske mreže FOKS, general Majers je izjavio da amerièke oružane snage ne tolerišu apsolutno nikakvu vrstu zlostavljanja zatvorenika:

“Ovo je neprihvatljivo postupanje. Amerièki narod to dobro zna. Mi to dobro znamo. Èim vidite ove slike jasno je da to niko ne može da pravda. Ako su u to umešani i drugi ljudi, možete biti sigurni da æe sa njima æe postupiti na odgovarajuæi naèin”.

Pomenute fotografije i navodi o zlostavljanu iraèkih zatvorenika u rukama amerièkih snaga podstakli su žestoko negodovanje u širom sveta, naroèito u muslimanskom svetu. Prema navodima komandanta vojnih rezervista optuženih za zlostavljanje, oni su od vojnih obaveštajnih oficira dobili nalog da primene agresivne psihološke mere u ispitivanju zatvorenika. Po reèima vodeæeg demokratskog senatora u Odboru za spoljno politièke odnose, Džozef Bajden, Sjeinjene Države moraju da pokažu svima da ovo pitanje smatra izuzetno ozbiljnim:

“Moramo da pokažemo arapskom svetu da je to pitanje hitno za nas. Što se mene tièe, ovo je najteže potkopavanje našeg ugleda u svetu za poslednjih deset godina”.

Senator Bajden je predložio da se objave imena optuženih pripadnika amerièkih oružanih snaga i što hitnije ubrza pravni postupak. General Majers je, pak, izjavio da je neumesno bilo kakvo poreðenje amerièkih vojnika sa egzekutorima bivšeg Sadamovog režima.

“Postoji velika razlika. I koliko god da je stvar loša, optužene je otkrio njihov saborac i protiv njih preduzimamo mere. U toku je krivièna istraga, i protiv jednog od optuženih je veæ podignuta optužnica za preki sud”.

Takva istraga nikada ne bi bila sprovedena za vreme Sadama Huseina, rekao je general Majers.

XS
SM
MD
LG